niedziela, 2 sierpnia 2015

Pieczone pierogi z serem, szpinakiem, wędzoną papryką z sosem chrzanowym

Pierogi tak upieczone są przepyszne, wierzycie mi?
Jeśli nie to sprawdźcie to na własnej skórze, a jeśli wierzycie to tym bardziej upieczcie bo one są naprawdę pyszne.
Z sosem chrzanowym są jeszcze bardziej aromatyczne.
Pieczone pierogi z serem, szpinakiem, wędzoną papryką z sosem chrzanowym.


  
                       Składniki:
                Ciasto:
  • 500 g mąki T 650
  • 260 ml wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oleju
               Farsz:
  • 400 g sera twarogowego półtłustego
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szalotka
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka suszu z kani
  • 1 łyżeczka suszu z opieniek
  • sól
  • 1 łyżeczka suszu z suszonych pomidorów
               Dodatkowo:
  • mleko do smarowania
               Sos :
  • 150 ml kremu chrzanowego
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • różowa sól himalajska
  • 1 łyżeczka zmiażdżonego pieprzu kolorowego
  • kilka liści bazylii


Najpierw zrobiłam ciasto czyli do miski wsypałam mąkę, sól, cukier.
Wodę wymieszałam z drożdżami i olejem.
Do miski z mąką wlałam wodę i wyrobiłam jednolite, elastyczne ciasto.
Jeśli potrzeba i ciasto się klei podsypcie mąką.
Ciasto umieściłam w misce lekko spryskanej olejem, przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na około godzinę.
Jak ciasto wyrastało zrobiłam farsz.
Ser rozgniotłam widelcem, przełożyłam do miski.

Szpinak umyłam, osuszyłam, posiekałam.
Cebulkę szalotkę oraz czosnek  drobno posiekałam i podsmażyłam na rozgrzanym maśle klarowanym, potem dodałam posiekany szpinak.
Smażyłam szpinak aż puścił sok a potem tak długo aż sok wyparował.
Przestudziłam szpinak i dodałam do sera, dodałam także wędzoną paprykę, susz z grzybów, susz z pomidorów, sól i całość dobrze wymieszałam.
Jak ciasto wyrosło przełożyłam je na blat, urywałam po kawałku tyle aby zrobić placuszek około 10 cm średnicy.
Nakładałam na placuszek farsz i zlepiałam brzegi tworząc pierożka ulubionego kształtu.
Ułożyłam pierogi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryłam pierogi ściereczką i odstawiłam na 30 minut do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu posmarowałam pierogi mlekiem i piekłam 15 minut w temperaturze 180 C z opcją grzania góra/dół.
Krem chrzanowy wymieszałam z jogurtem, świeżo zmiażdżonym pieprzem kolorowym, różową solą himalajską i posiekaną bazylią.
Pierogi podałam z sosem chrzanowym.


Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Zachód słońca nad Ciechocinkiem

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger