środa, 5 sierpnia 2015

Pieczarki w sosie porowym z kaszą

Kaszę uwielbiam, kaszę należy jeść i to jest bezdyskusyjne.
Czy kaszę lubicie zajadać? jeśli nie to tym razem powinna Wam zasmakować z aromatycznym sosem porowym i pieczarkami.
Zapraszam wszystkich bardzo serdecznie na pyszny obiad.
Pieczarki z sosie porowym z kaszą.

                    
                Składniki:
  • 250 g pieczarek brązowych
  • 250 g pieczarek zwykłych białych
  • 1 szklanka kaszy gryczanej palonej
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego
  • biała część dużego pora
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól morska
  • pieprz
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 5 plastrów koziego sera twardego
  • ok. 1/2 szklanki wody
Kaszę przepłukałam na sicie, przełożyłam do garnka, wlałam bulion warzywny i gotowałam ok. 15 minut aż kasza wchłonęła bulion.
Pieczarki oczyściłam, nie należy ich myć bo naciągną wodą.
Pora pokroiłam w pół plasterki. 
Na łyżce masła i oliwy usmażyłam pora aż się lekko przyrumienił.
Teraz na patelnię włożyłam całe pieczarki i podsmażałam jakieś 5 minut.
Jak pieczarki były już rumiane wlałam na patelnię śmietankę i wodę, zagotowałam i dusiłam pod przykryciem jakieś 5 minut po czym zdjęłam pokrywkę i pozwoliłam aby sos zgęstniał.
Na koniec dodałam pokruszony ser i wymieszałam.
Doprawiłam do smaku solą i pieprzem oraz sosem ostrygowym.
Podałam kaszę z sosem porowym i pieczarkami.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Ciechocinek - Pod Tężniami - wschód słońca

2 komentarze

  1. Uwielbiam kaszę i pieczarki, ale w takim połączeniu to ich jeszcze nie jadłam.
    Serdecznie pozdrawiam:)*

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger