Czy kaszę lubicie zajadać? jeśli nie to tym razem powinna Wam zasmakować z aromatycznym sosem porowym i pieczarkami.
Zapraszam wszystkich bardzo serdecznie na pyszny obiad.
Pieczarki z sosie porowym z kaszą.
Składniki:
- 250 g pieczarek brązowych
- 250 g pieczarek zwykłych białych
- 1 szklanka kaszy gryczanej palonej
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego
- biała część dużego pora
- 250 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól morska
- pieprz
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka oliwy
- 5 plastrów koziego sera twardego
- ok. 1/2 szklanki wody
Pieczarki oczyściłam, nie należy ich myć bo naciągną wodą.
Pora pokroiłam w pół plasterki.
Na łyżce masła i oliwy usmażyłam pora aż się lekko przyrumienił.
Teraz na patelnię włożyłam całe pieczarki i podsmażałam jakieś 5 minut.
Jak pieczarki były już rumiane wlałam na patelnię śmietankę i wodę, zagotowałam i dusiłam pod przykryciem jakieś 5 minut po czym zdjęłam pokrywkę i pozwoliłam aby sos zgęstniał.
Na koniec dodałam pokruszony ser i wymieszałam.
Doprawiłam do smaku solą i pieprzem oraz sosem ostrygowym.
Podałam kaszę z sosem porowym i pieczarkami.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Ciechocinek - Pod Tężniami - wschód słońca |
2 komentarze
Uwielbiam kaszę i pieczarki, ale w takim połączeniu to ich jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam:)*
Czas to nadrobić, pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.