Przecież jemy je na okrągło, no ale nadrabiam i dziś przepis na moje pesto.
Pyszne, aromatyczne i do makaronów znakomite, zapraszam.
Pesto z suszonych pomidorów.
Składniki:
- ok. 150 g suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- garść listków bazylii
- 2 łyżeczki orzeszków piniowych
- 3 - 4 łyżki startego parmezanu
- oliwa z oliwek dobrej jakości
- sól morska
Do miski blendera dodałam osączone z oleju pomidory, umyte i osuszone listki bazylii, starty ser, posiekany czosnek oraz podprażone na suchej patelni piniole i zmiksowałam na papkę, teraz dodawałam oliwę powoli aby pesto nie było ani za gęste ani za rzadkie.
Doprawiłam do smaku solą morską.
Jeśli chcecie pesto przechowywać należy przełożyć je do słoika, zalać z wierzchu oliwą i tak może stać nawet tydzień.
Ja natomiast podałam pesto z makaronem - walcowana nitka i smakował wybornie.
Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej.
"Podróże małe i duże"
Szum fal o zachodzie słońca |
6 komentarze
Bardzo lubię wszystko co ma pomidory:)))Twoje danie wygląda pysznie:)))często korzystam z Twoich przepisów:)))Dziękuję:)))))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńMiło mi to słyszeć Reniu, dziękuję i pozdrawiam.
UsuńPasta na naszym stole gości dosyć często.
OdpowiedzUsuńDzisiaj suszę dużą brytfannę pomidorów.
Pozdrawiam:)*
Makaron również często gości na naszych stołach a suszone pomidory to skarb zimą. Pozdrawiam Lusiu.
UsuńProstota jest zawsze pyszna :)
OdpowiedzUsuńI tu się w pełni z Tobą zgodzę.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.