Ja dodałam jeszcze do niego grzyby i są to mrożone muchomory rdzawobrązowe a Wy możecie dodać choćby pieczarki.
Zachęcam do pieczenia i polecam gorąco.
Pasztet z bakłażana i papryki.
Składniki:
- 2 nieduże bakłażany
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 nieduża cukinia
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 150 g grzybów - ja miałam muchomory rdzawobrązowe
- 1 papryczka chili
- 3 całe jaja
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- garść posiekanej natki pietruszki
- 4 łyżki oleju
- garść posiekanej świeżej bazylii
Bakłażana pokroiłam na paseczki tak samo jak i papryki oraz papryczkę chili i grzyby.
Cukinię starłam na tarce o grubych oczkach.
Cebulę i czosnek drobno posiekałam.
Na dużej patelni poddusiłam czosnek i cebulę a potem grzyby i dusiłam 5 minut.
Teraz dodałam na patelnię bakłażana, cukinię i papryki.
Dusiłam na średnim ogniu aż cała woda z patelni odparowała.
Do ostudzonych warzyw dodałam przyprawy, ugotowaną kaszę oraz jaja, wymieszałam.
Keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia i przełożyłam doń masę warzywną.
Piekłam pasztet 40 minut w temperaturze 180 C z opcją grzania góra/dół.
Pasztet jest wyśmienity na zimno jak i na ciepło.
Smacznego.
Źródło przepisu tutaj [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Malowane majowym słońcem |
4 komentarze
Pasztet w wersji bez mięsa...bardzo mi odpowiada:-)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo i pozdrawiam.
UsuńBardziej zapiekanka warzywna niż pasztet, co nie zmienia faktu, że danie jest wyśmienite. Dziękuję za przepis.
UsuńZapewniam że jest to najznakomitszy pasztet a z zapiekana nie ma nic wspólnego.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.