Ja tylko napiszę że rezultat nawet mnie zaskoczył bo danie wyszło tak pyszne że zniknęło w 5 minut.
Użyłam tutaj carpaccio z ośmiornicy i dzięki temu danie nabrało charakteru i egzotyki.
Polecam gorąco.
Pappardelle, ośmiornica i chrupiące warzywa.
Składniki:
- 250 g makaronu pappardelle
- 150 g carpaccio z ośmiornicy
- 1/2 papryki żółtej
- 1 papryka czerwona
- 1 papryczka chili
- 3 ząbki czosnku
- jasna część niedużego pora
- słoik pomidorów koktajlowych w aromatycznej zalewie lub puszka krojonych pomidorów
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 łyżka sosu sojowego
- szczypta cukru
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Drobno pokroiłam obrane czosnek, chili i pora.
Papryki pokroiłam w cząstki, natkę posiekałam.
Na rozgrzanym oleju podsmażyłam czosnek, chili i pora, jakieś 2 minuty a potem dodałam papryki, chwilę jeszcze smażyłam i zalałam wszystko pomidorami w aromatycznej zalewie.
Jak już pisałam wcześniej mogą być pomidory krojone z puszki.
Dodałam szczyptę cukru i gotowałam jakieś 10 minut aby papryka zmiękła a pomidory się rozpadły.
Następnie na patelnię trafiła ośmiornica,
wymieszałam i dodałam makaron, dodałam sos sojowy, jeszcze raz wymieszałam i posypałam natką.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Piękno i gracja - koń |
2 komentarze
A skąd mogę wziąć to carpaccio z ośmiornicy? Przepis wygląda super :)
OdpowiedzUsuńJa swoje carpaccio kupiłam w Biedronce.Dziękuję.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.