niedziela, 30 sierpnia 2015

Omlet białkowy

Omlet białkowy dla wszystkich dbających o linię, dla osób trenujących doskonałe źródło białka, błonnika i doskonale dodaje energii.
Polecam wszystkim spróbować bo warto.
Omlet białkowy. 


                    Składniki: ( 1 duży omlet )
  • 7 białek 
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 80 g mąki owsianej
  • olej do smażenia
Białka wlałam do miseczki i ubiłam na sztywną pianę, dodałam cukier dalej ubijając.
Teraz dodałam 1 żółtko i wymieszałam.
Teraz do masy białkowej dodałam cynamon i przesianą mąkę owsianą, wymieszałam łyżką aby piana nie opadła bardzo delikatnie.
Na patelni rozgrzałam odrobinę oleju i delikatnie wylałam na nią masę białkową. 
Smażyłam tak długo na niewielkim ogniu aż spód się przyrumienił, wtedy przewróciłam na drugą stronę i smażyłam na złoty kolor.
Omlet podałam z konfiturą z wiśni.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Abyśmy byli bezpieczni

10 komentarze

  1. Idealny dla mnie. Często robię takie omlety, są takie grube, pyszne i doskonałe.

    OdpowiedzUsuń
  2. zawsze szkoda mi tylu jajek na jeden omlet :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak to szkoda? jedzenie należy celebrować a nie żałować na nie bo nic z tego nie będzie. Pozdrawiam Karolino, polecam jednak nie żałuj jaj na pyszny omlet, w tym przypadku praktycznie samych białek.

      Usuń
  3. A można wstawić masę do piekarnika? Otóż szukałam przepisu na omlet z piekarnika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że tak w 180 C z opcja grzania góra/dół do zrumienienia i będzie ok.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger