Polecam wszystkim spróbować bo warto.
Omlet białkowy.
Składniki: ( 1 duży omlet )
- 7 białek
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru pudru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 80 g mąki owsianej
- olej do smażenia
Teraz dodałam 1 żółtko i wymieszałam.
Teraz do masy białkowej dodałam cynamon i przesianą mąkę owsianą, wymieszałam łyżką aby piana nie opadła bardzo delikatnie.
Na patelni rozgrzałam odrobinę oleju i delikatnie wylałam na nią masę białkową.
Smażyłam tak długo na niewielkim ogniu aż spód się przyrumienił, wtedy przewróciłam na drugą stronę i smażyłam na złoty kolor.
Omlet podałam z konfiturą z wiśni.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Abyśmy byli bezpieczni |
10 komentarze
ale grubas! ;)
OdpowiedzUsuńSmaczny i pożywny "grubas".
UsuńIdealny dla mnie. Często robię takie omlety, są takie grube, pyszne i doskonałe.
OdpowiedzUsuńNo właśnie, no właśnie, same zalety, smacznego.
UsuńSmacznie ;-)
OdpowiedzUsuńZdrowo i pożywnie.
Usuńzawsze szkoda mi tylu jajek na jeden omlet :(
OdpowiedzUsuńJak to szkoda? jedzenie należy celebrować a nie żałować na nie bo nic z tego nie będzie. Pozdrawiam Karolino, polecam jednak nie żałuj jaj na pyszny omlet, w tym przypadku praktycznie samych białek.
UsuńA można wstawić masę do piekarnika? Otóż szukałam przepisu na omlet z piekarnika
OdpowiedzUsuńMyślę że tak w 180 C z opcja grzania góra/dół do zrumienienia i będzie ok.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.