Rezultat? danie jedyne i niepowtarzalne o bardzo oryginalnym smaku.
Jak zrobić dżem z zielonych pomidorów znajdziecie tutaj [ klik ].
Polecam serdecznie.
Krewetki z rurkami i dżemem z zielonych pomidorów.
Składniki:
- 250 g makaronu z semoliny w kształcie rurek
- 400 g krewetek argentyńskich
- 2 - 3 liście botwinki
- biała część z dużego pora
- 200 g dżemu z zielonych pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 3 - 4 łyżki sosu sojowego jasnego
- 100 g kasztanów wodnych
- sól
- pieprz
- 1 łyżka masła klarowanego
Pora pokroiłam w pół plasterki.
Botwinę po umyciu i osuszeniu posiekałam tak samo jak i czosnek.
Kasztany odcedziłam z zalewy bo miałam w puszce.
Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmażyłam pora i czosnek, dodałam liście botwiny zostawiając 2 łyżki do dekoracji.
Teraz na patelni wylądowały krewetki, smażyłam je dopóki nie stały się różowe czyli jakieś 8 - 10 minut.
Teraz dodałam kasztany wodne i sos sojowy oraz dżem z zielonych pomidorów i razem chwilę jeszcze podgrzewałam.
Makaron ugotowałam w osolonej wodzie al'dente.
Na talerzu ułożyłam makaron i polałam sosem z krewetkami, posypałam listkami posiekanej botwiny.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Blaski polskich plaż |
2 komentarze
pyszności :)
OdpowiedzUsuńTeż tak uważam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.