Dopóki rabarbar na straganach to moja miłość się nie skończy.
Tym razem ciasto nazwane krajanką rabarbarową czyli pyszność, puch i kolor, zapraszam serdecznie.
Krajanka rabarbarowa.
Składniki: ( forma 24 x 14 )
Ciasto:
- 85 g miękkiego masła
- 50 g cukru trzcinowego
- 65 g mąki pszennej
- 65 g mąki pszennej graham
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 350 g rabarbaru najlepiej czerwonego - ja miałam zielonkawy więc dodałam na czubku noża barwnika różowego
- 75 g cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- 3 jaja
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
Najpierw zrobiłam ciasto.
Miękkie masło utarłam z cukrem aż stało się puszyste.
Teraz dodałam mąkę, proszek do pieczenia i sól i zagniotłam kruszonkę.
Blaszkę o wymiarach 24 x 14 wyłożyłam papierem do pieczenia i wysypałam na dno kruszonkę, którą palcami ugniotłam do dna foremki.
Piekłam spód ciasta w temperaturze 180 C przez 15 - 20 minut.
W czasie jak ciasto się piekło zrobiłam masę rabarbarową.
Rabarbar umyłam, pokroiłam w małe paski i włożyłam do garnka, dodałam 50 g cukru z tych 75 g i dodałam imbir i cynamon.
Gotowałam rabarbar pod przykryciem aż się rozgotował a wtedy zmiksowałam go na gładką masę dodając jak już pisałam odrobinę barwnika różowego.
Jaja zmiksowałam z resztą cukru i sokiem z cytryny a potem dodałam ostudzony mus rabarbarowy, wymieszałam a na końcu dodałam skrobię kukurydzianą, wymieszałam i wylałam na podpieczone ciasto.
Zmniejszyłam temperaturę piekarnika do 160 C z opcją grzania góra/dół i piekłam ciasto przez 25 30 minut.
Ciasto najlepiej smakuje schłodzone.
Smacznego.
Źródło tutaj [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Las Julianów |
4 komentarze
Super!!! :)
OdpowiedzUsuńCieszę się że się podoba, smakuje obłędnie.
UsuńAleż ma kolor!
OdpowiedzUsuńJa też ciągle w rabarbarze siedzę ;)
Uwielbiam go, pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.