A jak nie zostało to szybko gotujcie, przeciskajcie przez praskę i zaraz jak wystygną robimy kopytka.
Polecam serdecznie i zapraszam gorąco.
Kopytka pietruszkowe.
Składniki:
- 800 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
- 1 duży pęczek natki pietruszki
- sól
- 1 jajo
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przeciśnięte przez praskę zimne ziemniaki włożyłam do miski, wbiłam jajo, dodałam szczyptę soli, wsypałam obie mąki, dodałam posiekaną natkę pietruszki i szybko zarobiłam ciasto.
Im dłużej będziecie wyrabiać tym ciasto będzie coraz twardsze, dlatego zagniatamy ciasto szybko i nie dodajemy więcej mąki.
Ciasto podzieliłam na kawałki, z każdego zrobiłam wałek i kroiłam na kopytka.
Gotowałam kopytka w osolonej wodzie tylko do wypłynięcia.
Nie wkładajcie na raz zbyt dużo kopytek bo się posklejają.
Podałam kopytka z gulaszem z jelenia i fasolką szparagową z wody.
Smacznego.
Przepis własny.
Przepis dodaje do Akcji Ani
"Podróże małe i duże"
Plaża w Jastrzębiej Górze |
2 komentarze
Kopytek jeszcze nie robiłam, W ogóle z kluskami mam jakiś problem, bo nie mogę się do nich zabrać nigdy. Ale może takie pietruszkowe? Zaprasza do dodania i tego przepisu do akcji psiankowatej :)
OdpowiedzUsuńPrzepis już jest w akcji. Kopytka Aniu zrób koniecznie bo warte są tego.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.