Choćby na takie kluseczki, pyszne i aromatyczne a podane z sosem jogurtowym smakują wybornie jako samodzielne danie.
Kluski jaglane z rukolą.
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 jajo
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- sól do smaku
- 50 g rukoli
- 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 ml jogurtu naturalnego
- pęczek szczypiorku cienkiego np. "siedmiolatka"
- kilka gałązek koperku
- sól morska
- pieprz cytrynowy
Do miski włożyłam ugotowaną, zimną kaszę jaglaną, dodałam jajo, mąki oraz sól do smaku a także zmiksowaną na papkę rukolę.
Ze składników wyrobiłam ciasto i lepiłam z niego kluseczki w kształcie wrzeciona.
Kluski gotowałam w osolonej wodzie przez 2 - 3 minuty od wypłynięcia.
Jogurt wlałam do miseczki, dodałam posiekany koperek i szczypiorek oraz sól i pieprz cytrynowy, wymieszałam.
Kluski podałam polane sosem jogurtowym.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Skansen - Ogród Botaniczny w Łodzi |
4 komentarze
świetne! a ja może wybróbuje z dynią :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł z dynią, pozdrawiam.
UsuńProszę....niech pani zmieni wygląd bloga.
OdpowiedzUsuńDla Ciebie Anonimie czy dla siebie? Dla mnie jest ok a jeśli nie odpowiada nie musisz zaglądać. Witam wszystkich z otwartymi ramionami ale nie zmuszam nikogo żeby mnie odwiedzał.
UsuńA tak między wierszami jak się wyraża opinie to może warto by było się podpisać no nie?wchodzisz do mojego domu z buciorami i nawet nie stać Cie aby się przedstawić?
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.