środa, 19 sierpnia 2015

Kluski jaglane z rukolą

O dobrodziejstwie kaszy jaglanej nikogo przekonywać nie muszę chyba, a jest ono wielkie więc warto włączyć ją do naszego jadłospisu na wszelakie sposoby.
Choćby na takie kluseczki, pyszne i aromatyczne a podane z sosem jogurtowym smakują wybornie jako samodzielne danie.
Kluski jaglane z rukolą.



                       
 Składniki:
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 jajo
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • sól do smaku
  • 50 g rukoli
  • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
                Sos jogurtowy:
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • pęczek szczypiorku cienkiego np. "siedmiolatka" 
  • kilka gałązek koperku
  • sól morska
  • pieprz cytrynowy


Do miski włożyłam ugotowaną, zimną kaszę jaglaną, dodałam jajo, mąki oraz sól do smaku a także zmiksowaną na papkę rukolę.
Ze składników wyrobiłam ciasto i lepiłam z niego kluseczki w kształcie wrzeciona.
Kluski gotowałam w osolonej wodzie przez 2 - 3 minuty od wypłynięcia.
Jogurt wlałam do miseczki, dodałam posiekany koperek i szczypiorek oraz sól i pieprz cytrynowy, wymieszałam.
Kluski podałam polane sosem jogurtowym.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Skansen - Ogród Botaniczny w Łodzi

4 komentarze

  1. świetne! a ja może wybróbuje z dynią :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proszę....niech pani zmieni wygląd bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla Ciebie Anonimie czy dla siebie? Dla mnie jest ok a jeśli nie odpowiada nie musisz zaglądać. Witam wszystkich z otwartymi ramionami ale nie zmuszam nikogo żeby mnie odwiedzał.
      A tak między wierszami jak się wyraża opinie to może warto by było się podpisać no nie?wchodzisz do mojego domu z buciorami i nawet nie stać Cie aby się przedstawić?

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger