poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Keks z maślanki z suszonymi owocami

Ponieważ sezon letni trwa a ja suszę bardzo dużo owoców zapas tych z ubiegłego roku wypadałoby zjeść.
Dużo tego nie zostało ale na ten smakowity keks wystarczy.
Keks jest wilgotny, pyszny, spróbujcie koniecznie.
Keks z maślanki z suszonymi owocami. 

 
                Składniki: ( forma 14 x 24 )
  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka oleju
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 400 ml maślanki
  • cukier puder do posypania
               Bakalie:
  • 50 g suszonego rabarbaru
  • 2 łyżki suszonych czereśni
  • 2 łyżki suszonej wiśni
  • 1 łyżka owoców goi
  • 60 g suszonego ananasa
  • 2 garście suszonych śliwek
  • 3 łyżki suszonej białej morwy

Owoce rabarbaru, czereśni, wiśni, morwy białej i goi zalałam wrzącą wodą i odstawiłam na godzinę aby zmiękły.
Potem odcedziłam i osuszyłam.
Wymieszałam z pozostałymi owocami i oprószyłam mąką, wymieszałam.
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Żółtka oddzieliłam od białek.
Białka ubiłam na sztywną pianę razem z cukrem.
Potem dodawałam po 1 żółtku ciągle mieszając.
Teraz powoli dodawałam olej na zmianę z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia cały czas mieszając.
Na końcu dodałam maślankę i jeszcze raz wymieszałam a potem wszystkie bakalie i delikatnie wymieszałam łopatką.
Keksówkę wysmarowałam masłem, wysypałam bułką tartą i przelałam do niej ciasto.
Piekłam na złoty kolor lub do suchego patyczka w 180 C z opcją grzania góra/dół około godziny.
Jeśli patyk będzie mokry po godzinie trzeba piec więcej.
Jak keks wystygł posypałam go cukrem pudrem. 
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Na tle nieba

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger