Dużo tego nie zostało ale na ten smakowity keks wystarczy.
Keks jest wilgotny, pyszny, spróbujcie koniecznie.
Keks z maślanki z suszonymi owocami.
Składniki: ( forma 14 x 24 )
- 5 jaj
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka oleju
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 400 ml maślanki
- cukier puder do posypania
- 50 g suszonego rabarbaru
- 2 łyżki suszonych czereśni
- 2 łyżki suszonej wiśni
- 1 łyżka owoców goi
- 60 g suszonego ananasa
- 2 garście suszonych śliwek
- 3 łyżki suszonej białej morwy
Owoce rabarbaru, czereśni, wiśni, morwy białej i goi zalałam wrzącą wodą i odstawiłam na godzinę aby zmiękły.
Potem odcedziłam i osuszyłam.
Wymieszałam z pozostałymi owocami i oprószyłam mąką, wymieszałam.
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Żółtka oddzieliłam od białek.
Białka ubiłam na sztywną pianę razem z cukrem.
Potem dodawałam po 1 żółtku ciągle mieszając.
Teraz powoli dodawałam olej na zmianę z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia cały czas mieszając.
Na końcu dodałam maślankę i jeszcze raz wymieszałam a potem wszystkie bakalie i delikatnie wymieszałam łopatką.
Keksówkę wysmarowałam masłem, wysypałam bułką tartą i przelałam do niej ciasto.
Piekłam na złoty kolor lub do suchego patyczka w 180 C z opcją grzania góra/dół około godziny.
Jeśli patyk będzie mokry po godzinie trzeba piec więcej.
Jak keks wystygł posypałam go cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Na tle nieba |
4 komentarze
Bardzo apatycznie wygląda...
OdpowiedzUsuńTakie też było, pozdrawiam.
UsuńSmakowicie wygląda ten keks.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam:)*
Pozdrawiam i dziękuję.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.