Lubicie takie dania? czy wolicie kawał dobrego mięska?
Jeśli jednak lubicie to zapraszam na moja propozycję, aromatyczną a mięsko mięciutkie, polecam.
Indyjski gulasz.
Składniki:
- 440 g mięsa wieprzowego - łopatka, od szynki
- 3 szklanki bulionu z ośmiornicy [ klik ]
- 1 łyżeczka mieszanki przyprawowej curry
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki papryki ostrej zielonej w płatkach
- 1 łyżeczka kozieradki
- 165 g kukurydzy z puszki
- 85 g oliwek zielonych z nadzieniem cytrynowym
- 1 papryka czerwona ramiro
- 1 młoda czerwona cebulka ze szczypiorem
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 1 łyżka masła klarowanego
Mięso umyłam, osuszyłam i pokroiłam w grubą kostkę.
Podsmażyłam mięso na rozgrzanym maśle na złoty kolor.
Zalałam mięso bulionem z ośmiornicy.
Jak ugotować bulion znajdziecie pod linkiem [ klik ] ale równie dobrze można użyć bulionu z ryb czy po prostu warzywnego.
Do garnka dodałam przyprawy i gotowałam 30 minut, po czym dodałam kukurydzę i gotowałam kolejne 30 minut.
Następnie włożyłam do garnka paprykę pokrojoną w paski oraz cebulkę wraz ze szczypiorem pokrojone w plastry.
Gotowałam kolejne 30 minut i dodałam oliwki i jeszcze 15 minut gotowałam na bardzo maleńkim ogniu.
Na koniec wymieszałam skrobię kukurydzianą z odrobiną wody i wlałam do mięsa, zagotowałam i gulasz gotowy.
Posypałam szczypiorem.
Smacznego.
Przepis kuchni indyjskiej - własny.
"Podróże małe i duże"
Bogactwo polskich sadów - wiśnie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.