No ja mogę Wam tylko napisać że jest pyszny, aromatyczny z posmakiem kminku, pyszny a Wy dowiecie się tego dopiero wtedy jak upieczecie sami a dodam że robi się go bardzo sprawnie.
Zachęcam do pieczenia.
Jest to przepis którego autorką jest Sara Lewis a znalazłam go u Bayaderki [ klik ]
Czarny chleb na drożdżach.
Składniki:
- 200 g mąki żytniej T 720
- 150 g mąki pszennej T 450
- 150 g mąki orkiszowej razowej
- 2 łyżki mleka w proszku
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej miałkiej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka kminku
- 15 g świeżych drożdży
- 3 łyżki melasy
- 2 łyżki oleju
- 275 ml piwa jęczmiennego lub piwa ciemnego - ja użyłam Okocim ( słód jęczmienny palony, karmelowy i monachijski )
Drożdże wkruszyłam do miseczki, dodałam 50 ml wody i kilka łyżek mąki tak aby konsystencja przypominała jogurt.
Przykryłam miseczkę i odstawiłam na 15 minut aby drożdże zaczęły pracować.
Piwo delikatnie podgrzałam do ok. 40 C.
Teraz do misy robota wsypałam wszystkie mąki, kminek, kawę i kakao, mleko w proszku, sól i wlałam melasę a na końcu wlewałam piwo ciągle mieszając.
Wyrabiałam około 10 minut aż ciasto stało się elastyczne.
Jeśli wyrabiacie ciasto rękoma należy wyjąć je na blat oprószony mąką i wyrabiać także ok. 10 minut.
Ciasto przełożyłam do miski i nakryłam lekko naoliwioną folią spożywczą, odstawiłam do wyrastania na około 1,5 godziny.
Ciasto podwoi swoją objętość.
Gdy wyrosło wyjęłam je na blat posypany mąką i chwilę zagniatałam, po czym uformowałam okrągły bochenek, który umieściłam w formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Nacięłam kulę ciasta na krzyż.
Nakryłam naczynie naoliwioną folią spożywczą i odstawiłam ponownie do wyrastania na około 30 minut.
Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez około 30 minut lub do momentu aż ostukany spód chleba wyda głuchy odgłos.
Jakby chleb za bardzo się przypalał z wierzchu wystarczy nakryć go folią aluminiową.
Studziłam chleb na kratce.
Smacznego.
Przepis Sara Lewis.
"Podróże małe i duże"
Wróbelek w restauracji |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.