A dlaczego? dziś są moje urodziny, osiemnaste rzecz jasna i będę je świętować razem z Wami.
Częstujcie się proszę bo ciasto jest tak pyszne że zaraz nic nie zostanie.
A jakby ktoś chciał też je upiec to zaraz podam przepis.
Ciasto z gruszkami, migdałami i tahini.
Składniki: ( tortownica 22 cm )
- 240 g pasty sezamowej tahini
- 260 g miodu wielokwiatowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 220 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 g płatków migdałowych
- 200 g gruszek obranych pokrojonych w kostkę
- 250 ml soku jabłkowego
- cukier puder do posypania
Pastę tahini wymieszałam z miodem.
Jak zrobić pastę sezamową znajdziecie tutaj [ klik ]
Mąkę przesiałam do miski razem z cynamonem, sodą.
Do miski z mąką dodałam miód z tahini oraz sok jabłkowy, pokrojone w kostkę 2 centymetrową gruszki, migdały i wymieszałam dokładnie rózgą.
Tortownicę na dnie wyłożyłam papierem do pieczenia a boki posmarowałam masłem.
Ciasto wlałam do formy i piekłam około 1,5 godziny w temperaturze 160 C z opcją grzania góra/dół lub do suchego patyczka.
Po godzinie już można sprawdzić bo różne czynniki sprawiają że ciasta pieką się inaczej, chociażby inne piekarniki.
Po wystudzeniu posypałam ciasto cukrem pudrem.
Smacznego, zrobić kawy?
Źródło przepisu MW [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Pachnąca, miododajna facelia |
8 komentarze
To ciasto wyglada swietnie!
OdpowiedzUsuńMiło mi to słyszeć, pozdrawiam Magdo.
UsuńCiasto rewelacyjne! Okazja do świętowania też! Sto Lat !!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło. Dorota
Pozdrawiam Dorcia, dziękuję za życzenia.
UsuńTelepatia, ja upiekłam podobne, z przepisu Souvlaki for the soul i jestem zachwycona smakiem. Tam też nie dodawało się jajek ani mleka. Były pomarańcze i brandy ;)
OdpowiedzUsuńOjjjj potrafię sobie wyobrazić smak Twojego ciasta! Koniecznie muszę upiec!
Tez musi być pyszne z pomarańczami, masz przepis na blogu? Dziękuję.
UsuńSto lat! Ciasto wygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńDziękuje i dziękuję.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.