Za mną często "chodzi" takie połączenie i dlatego dziś proponuję taki oto mix.
Wilgotne ciasto od sera i aromatyczne od maku, zachęcam do pieczenia.
Ciasto serowo - makowe.
Składniki: forma 26 x 32
Masa serowa:
- 1000 g sera twarogowego potrójnie mielonego
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 5 jaj
- 1 łyżka kaszy manny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru kokosowego
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g maku - ok. 2 szklanek
- 2 szklanki mleka
- 2 jaja
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka bułki tartej
- olejek migdałowy - kilka kropli
- cukier puder do posypania
Przygotowanie ciasta:
- Ser trzykrotnie zmieliłam w maszynce o małych otworach.
- Masło utarłam z cukrem, żółtkami na puszystą masę i dodałam do niego zmielony ser.
- Kaszę, mąkę i proszek do pieczenia wymieszałam i dodałam do masy serowej.
- Dobrze wszystko wymieszałam a na końcu dodałam pianę ubitą z białek.
- Ponownie wymieszałam delikatnie masę.
- Mak zalałam mlekiem, doprowadziłam do wrzenia i chwilę gotowałam aż mak wchłonął całe mleko, zmieliłam wówczas mak trzykrotnie.
- Żółtka oddzieliłam od białek i utarłam je z cukrem na puszystą masę.
- Dodałam teraz przekręcony mak, bułkę tartą oraz ubitą na sztywno pianę z białek.
- Wymieszałam delikatnie masę makową, dodałam olejek migdałowy.
- Formę wysmarowałam masłem i obsypałam bułką tartą.
- Połowę masy serowej wlałam do formy a na nią wylałam masę makową.
- Teraz całość przykryłam resztą masy serowej.
- Ciasto wstawiłam do nagrzanego do 180 C piekarnika z opcją grzania góra/dół i piekłam ciasto przez 45 minut.
- Po całkowitym ostudzeniu posypałam ciasto cukrem pudrem.
Przepis z rodzinnego archiwum.
"Podróże małe i duże"
Ruiny zamku w Raciążku |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.