Namawiam Was do wypieku własnego chleba już tyle lat i nikt się nie przyznaje czy piecze i czy może dzięki moim przepisom zaczął piec?
No cóż pora na kolejny chleb, bochenek pachnący pestkami dyni i słonecznika, polecam gorąco.
Chleb pełnoziarnisty orkiszowy z dynią i słonecznikiem.
Składniki:
- 330 ml wody
- 2,5 łyżki oleju
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 220 g mąki pszennej T 650
- 330 g mąki orkiszowej razowej
- 1,5 łyżeczki drożdży instant
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 3/4 szklanki ziaren dyni
Do misy robota po kolei dodawałam wodę, olej, sól i cukier, obie mąki, sypkie drożdże i na koniec pestki ze słonecznika i dyni.
Najpierw składniki wymieszałam a potem wyrabiałam jeszcze 20 minut.
Ciasto zagniotłam w kulę i przełożyłam do miski posypanej mąką i pod przykryciem pozostawiłam do wyrastania na około 1,5 godziny.
Ciasto potem odgazowałam, przełożyłam do keksówki 26 x 14 wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
Ponownie odstawiłam chleb do wyrastania tym razem do wysokości foremki i trwa to zazwyczaj około 30 minut.
Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 200 C przez 30 - 35 minut lub do suchego patyczka.
Studziłam chleb na kratce.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Hortensje |
4 komentarze
Pieczemy, pieczemy i dziękujemy za inspiracje.
OdpowiedzUsuńPolecam się i dziękuję.
UsuńWitam Dorotko, chlebki pieczemy. Dziś wpadłam na Twój blog po nowy przepis i znalazłam ten. Wygląda super więc spróbuję :) wyjaśnij mi tylko, proszę co to znaczy "odgazować ciasto"
OdpowiedzUsuńWitaj, odgazować ciasto to znaczy kilka razy uderzyć pięścią w ciasto aby całe powietrze wyszło z ciasta.
UsuńDzięki temu ciasto jest pulchniejsze i smaczniejsze.
Dzięki za odwiedziny.
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.