Maszynę nastawia się na odpowiednią godzinę i potem wystarczy tylko wyjąć i zajadać, polecam.
Wypiekacze teraz są dobrej jakości i nawet w marketach można je zakupić za niewielkie pieniądze.
Użyłam tutaj mąki gorczycowej którą można zakupić w sklepach ze zdrową żywnością.
Chleb gorczycowy na kefirze.
Składniki: ( bochenek 900 g )
- 320 ml kefiru
- 20 ml wody
- 240 g mąki pszennej graham
- 300 g mąki pszennej T 650
- 10 g mąki z gorczycy
- 2,5 łyżki oleju
- 1,5 łyżeczki soli
- 2,5 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżeczki drożdży instant
Nastawiłam program na chleb 900 g , pełnoziarnisty - u mnie program 3 a mam wypiekacz Moulinex.
Po 3 godzinach wyjęłam pachnący chlebek.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Meandry Wisły w Ciechocinku |
5 komentarze
Od ponad 20 lat piekę chleb, a jeszcze nigdy nie piekłam w wypiekaczu. Mąki używam bardzo różne, bo od jakiegoś czasu mam młynek i sam robię mąkę jaką chce. Ostatnio córka przejęła pałeczkę i wymyśla różne przepisy. Zapraszam na jej blog. http://aprilgotuje.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńWypiekacz to fajna sprawa i wart jest wypróbowania. Dziękuję za zaproszenie na blog córki, zajrzę.
UsuńWitam super przepis tylko co jak ktoś nie ma wypiekacza to jaką temperaturę do pieczenia i czas zastosować?
OdpowiedzUsuńWitam bardzo fajny przepis tylko co jak ktoś nie ma wypiekacza jaką temperature i czas do pieczenia zastosować?
OdpowiedzUsuńChcesz wypiekać w piekarniku? Ustaw temperaturę 190 C z opcją grzania góra/dół i piecz 35 - 40 minut.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.