Bulwy kasztanów wodnych wykorzystywane są między innymi do potraw orientalnych.
Są lekko słodkawe w smaku i zawsze chrupiące nawet po gotowaniu.
Bardzo gorąco polecam używanie kasztanów wodnych do potraw wszelakich.
Chińszczyzna z kasztanami wodnymi.
Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- sól morska
- pieprz
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryczka chili
- 1 szalotka
- 1 czerwona cebula
- 1 marchewka
- 2 cm korzenia imbiru
- kawałek - 10 cm białej części pora
- 10 - 12 kasztanów wodnych z puszki
- 2 ząbki czosnku
- garść kiełków lucerny
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- sok z 1 mandarynki
- 200 g makaronu chow meine
- olej rzepakowy do smażenia
paprykę czerwoną i papryczkę chili pokroiłam w paseczki.
Cebulkę szalotkę pokroiłam w pół plasterki a czerwoną cebulę w ćwiartki.
Niedużą marchewkę obrałam i pokroiłam w plastry.
Imbir pokroiłam w drobniutką kostkę a kasztany w cieniutkie plasterki.
Posiekałam także czosnek.
Pierś z kurczaka umyłam i osuszyłam, pokroiłam w paseczki.
Oprószyłam mięso solą i pieprzem i smażyłam na rozgrzanym oleju w woku aż stało się złote.
Zdjęłam je z patelni.
Teraz na patelni wylądowała marchewka ponieważ jest najtwardsza.
Smażyłam chwilę i dodałam paprykę czerwoną i chili.
Cały czas mieszając dodałam teraz kasztany, smażyłam chwilę i dodałam teraz szalotkę i cebulę czerwoną.
Cały czas mieszałam i smażyłam na dość sporym ogniu i teraz dodałam imbir, pora i czosnek.
Smażyłam jeszcze minutę albo dwie i dodałam sos sojowy, sos ostrygowy oraz sok z mandarynki.
Chwilę razem znowu smażyłam a potem dodałam na patelnię suchy makaron chow meine, wlałam 100 ml wody, wymieszałam, przykryłam patelnię pokrywką i pozostawiłam na 5 - 8 minut aż makaron zmięknął.
Włożyłam na patelnię kiełki ponownie wymieszałam i danie gotowe.
Smacznego.
Przepis Przemek.
"Podróże małe i duże"
Fale Bałtyku |
4 komentarze
Pysznie, bardzo fajny przepis ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńCiekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńJa kasztany wodne kupiłam raz: gotowałam i gotowałam, a one za nic nie chciały zrobić się miękkie ;)
Kasztany wodne nigdy nie będą miękkie, one maja być chrupięce i jędrne, taka ich uroda.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.