Bułeczki są godne polecenia, robi się je szybko ale ostrzegam że znikają jeszcze szybciej.
No to jak? zabieramy się za pieczenie?
Bułki pszenne ze słonecznikiem.
Składniki: ( 10 bułek )
- 500 g mąki pszennej T 650
- 100 g mąki pszennej graham
- 1,5 łyżeczki soli
- 4 łyżki pestek słonecznika
- 1/2 łyżeczki cukru
- 30 g świeżych drożdży
- 300 - 350 ml letniej wody
Drożdże rozpuściłam w wodzie.
Wody napisałam między 300 a 350 ml bo to nigdy nie wiadomo jaką mąkę mamy, jedna chłonie mniej wody inna więcej dlatego zaczęłam od 300 ml a ciasto musi być elastyczne i ma nie kleić się do rąk.
Jeśli trzeba dolejcie wody.
Do misy robota wsypałam obie mąki, sól, cukier i wymieszałam mieszadłem hakowym.
Można oczywiście robić to wszystko ręcznie tylko będzie to bardziej pracochłonne.
Do mąki wlałam wodę z drożdżami i wyrabiałam ciasto przez 8 minut po czym wsypałam pestki słonecznika i mieszałam jeszcze jakieś 2 - 3 minuty aby ciasto "zabrało" pestki.
Pozostawiłam ciasto w misce nakrytej ściereczką na około godzinę aby podwoiło swoją objętość.
Wyjęłam teraz ciasto na oprószony mąką blat i krótko wyrobiłam.
Teraz podzieliłam ciasto na 10 równych części i z każdej uformowałam podłużną bułkę.
Bułki ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiałam ponownie do wyrośnięcia na 30 minut.
Po wyrośnięciu bułki posmarowałam olejem i piekłam w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 25 minut lub do zrumienienia.
Studziłam bułki na kratce.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Lipowe kwiaty |
2 komentarze
Pysznie wyglądają:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńI smakują pysznie, pozdrawiam Reniu.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.