poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Bułki pszenne ze słonecznikiem

Małe, puszyste bułki na śniadanie z chrupiącymi ziarenkami słonecznika we wnętrzu.
Bułeczki są godne polecenia, robi się je szybko ale ostrzegam że znikają jeszcze szybciej.
No to jak? zabieramy się za pieczenie?
Bułki pszenne ze słonecznikiem.


                               Składniki: ( 10 bułek )
  • 500 g mąki pszennej T 650
  • 100 g mąki pszennej graham
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 4 łyżki pestek słonecznika
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 300 - 350 ml letniej wody

Drożdże rozpuściłam w wodzie.
Wody napisałam między 300 a 350 ml bo to nigdy nie wiadomo jaką mąkę mamy, jedna chłonie mniej wody inna więcej dlatego zaczęłam od 300 ml a ciasto musi być elastyczne i ma nie kleić się do rąk.
Jeśli trzeba dolejcie wody.
Do misy robota wsypałam obie mąki, sól, cukier i wymieszałam mieszadłem hakowym.
Można oczywiście robić to wszystko ręcznie tylko będzie to bardziej pracochłonne.
Do mąki wlałam wodę z drożdżami i wyrabiałam ciasto przez 8 minut po czym wsypałam pestki słonecznika i mieszałam jeszcze jakieś 2 - 3 minuty aby ciasto "zabrało" pestki.
Pozostawiłam ciasto w misce nakrytej ściereczką na około godzinę aby podwoiło swoją objętość.
Wyjęłam teraz ciasto na oprószony mąką blat i krótko wyrobiłam.
Teraz podzieliłam ciasto na 10 równych części i z każdej uformowałam podłużną bułkę.
Bułki ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiałam ponownie do wyrośnięcia na 30 minut.
Po wyrośnięciu bułki posmarowałam olejem i piekłam w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 25 minut lub do zrumienienia.
Studziłam bułki na kratce.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Lipowe kwiaty

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger