Do ciasta jako składnik dodałam musztardę i dlatego ciasto ma charakterystyczny posmak, idealnie pasujący do kiełbasy.
Polecam i zapraszam na fajną zabawę przy robieniu warkoczy.
Biała kiełbasa pieczona w cieście musztardowym.
- 5 - 6 niedużych białych surowych kiełbasek
Ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- ok. 3/4 szklanki ciepłej wody
- 15 g drożdży świeżych
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżka posiekanej bazylii czerwonej
- 1 pełna łyżka słodkiej musztardy
- szczypta soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Dodatkowo:
Źródło [ klik ]
- mleko do posmarowania
Przygotowanie kiełbasek:
- Kiełbasę sparzyłam we wrzątku aby nie była surowa.
- Do miski przesiałam mąkę, wkruszyłam drożdże, dodałam zioła, musztardę i sól.
- Wymieszałam wszystkie składniki razem i teraz dodając wodę zagniatałam ciasto.
- Ciasto powinno być dość zwarte nie lejące.
- Teraz dodałam olej i zagniatałam jeszcze 3 - 5 minut.
- Ciasto podzieliłam na 5 - 6 części i z każdej wałkowałam prostokąt wielkości trochę większej niż kiełbasy.
- Na środku ułożyłam kiełbaskę, ponacinałam ciasto jak na zdjęciu poniżej.
- A potem zaplotłam na zmianę kawałek z jednej, kawałek z drugiej i tak do samego końca jak warkocz.
- Zaplecione wszystkie kiełbaski ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowałam mlekiem.
- Kiełbaski piekłam w temperaturze 180 C z opcją grzania góra/dół przez 25 minut lub do zezłocenia ciasta.
Źródło [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Odmiany tulipanów |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.