wtorek, 18 sierpnia 2015

Biała kiełbasa pieczona w cieście musztardowym

Pyszne danie, widowiskowe i znakomite dla gości bo robi wrażenie.
Do ciasta jako składnik dodałam musztardę i dlatego ciasto ma charakterystyczny posmak, idealnie pasujący do kiełbasy.
Polecam i zapraszam na fajną zabawę przy robieniu warkoczy.
Biała kiełbasa pieczona w cieście musztardowym.

Składniki:
  • 5 - 6 niedużych białych surowych kiełbasek 
Ciasto:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • ok. 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 15 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżka posiekanej bazylii czerwonej
  • 1 pełna łyżka słodkiej musztardy
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
Dodatkowo:
  • mleko do posmarowania

Przygotowanie kiełbasek:
  • Kiełbasę sparzyłam we wrzątku aby nie była surowa.
  • Do miski przesiałam mąkę, wkruszyłam drożdże, dodałam zioła, musztardę i sól.
  • Wymieszałam wszystkie składniki razem i teraz dodając wodę zagniatałam ciasto.
  • Ciasto powinno być dość zwarte nie lejące.
  • Teraz dodałam olej i zagniatałam jeszcze 3 - 5 minut.
  • Ciasto podzieliłam na 5 - 6 części i z każdej wałkowałam prostokąt wielkości trochę większej niż kiełbasy.
  • Na środku ułożyłam kiełbaskę, ponacinałam ciasto jak na zdjęciu poniżej.
  • A potem zaplotłam na zmianę kawałek z jednej, kawałek z drugiej i tak do samego końca jak warkocz.
  • Zaplecione wszystkie kiełbaski ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowałam mlekiem.
  • Kiełbaski piekłam w temperaturze 180 C z opcją grzania góra/dół przez 25 minut lub do zezłocenia ciasta.
Smacznego.
Źródło [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Odmiany tulipanów

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger