wtorek, 4 sierpnia 2015

Bagietki pszenno - żytnie z żurawiną

Lubicie bagietki? takie z chrupiącą skórką i mięciutkim miąższem?
No to się cieszę że tu jesteście bo oto właśnie takie bagietki Wam proponuję.
Szybkie w wykonaniu i szybko znikają ale o tym przekonacie się już sami.
Pieczemy?
Bagietki pszenno - żytnie z żurawiną.


             Składniki:
  • 250 g mąki pszennej T 650
  • 250 g mąki żytniej T 720
  • 50 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki żurawiny

Mleko podgrzałam i dodałam do niego masło, sól, cukier i wymieszałam.
Do mleka dodałam wodę, wymieszałam.
Wszystko przelałam do misy robota i przy pomocy mieszadła hakowego mieszałam dodając mąki.
Po wymieszaniu wyrabiałam jeszcze 15 minut aż ciasto stało się elastyczne.
Po 10 minutach dodałam żurawinę.
Potem zostawiłam ciasto w misce przykrytej ściereczką na około 1,5 godziny do wyrastania.
Ciasto podwoi swoją objętość.
Jak ciasto wyrosło wyłożyłam je na blat, podsypałam mąką i złożyłam ciasto na trzy czyli w kopertę cztery razy.
Z ciasta uformowałam 2 bagietki i ułożyłam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryłam i ponownie odstawiłam do wyrośnięcia na 30 minut.
Przed włożeniem do piekarnika spryskałam bagietki wodą.
Piekłam bagietki w 230 C z opcją grzania góra/dół przez 30 minut.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Wisienki

2 komentarze

  1. Wyglądają bardzo zachęcająco:))))pięknie pokazujesz swoje potrawy aż chce się ich skosztować:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger