Wiosną i latem z młodych ziemniaków przybiera innego smaku, zimą jest bardziej wytrawna i tutaj z dodatkiem dyni delikatna, cięższa ale równie pyszna.
Zapraszam gorąco na pyszny obiad czy kolację?
Babka ziemniaczana.
Składniki:
- 1000 g ziemniaków
- 500 g dyni - miałam mrożoną
- 2 laski kiełbasy cienkiej chorizo [ klik ]
- 1 duża cebula
- biała część z dużego pora
- 3 - 4 łyżki smalcu
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej T 650
- 2 jaja
- 2 - 3 łyżki listków świeżego tymianku
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 łyżka suchego majeranku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól morska
- pieprz
- starty ser do posypania - u mnie pecorino sardo
Przygotowanie babki:
- Ziemniaki i dynię po obraniu starłam na tarce o średnich oczkach.
- Pora pokroiłam w plasterki, cebulę w kostkę, kiełbasę w kostkę.
- Z gałązki rozmarynu oderwałam igiełki i posiekałam.
- Na smalcu podsmażyłam cebulę i pora a także kiełbasę chorizo.
- Do startych ziemniaków dodałam przestudzone cebulę, pora i kiełbasę a także wszystkie zioła i przyprawy, dodałam także jaja i obie mąki.
- Dokładnie wszystko wymieszałam.
- Masę ziemniaczaną przełożyłam do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem, wyrównałam wierzch, przykryłam folią aluminiową.
- Piekłam babę w 190 C z opcją grzania góra/dół przez 45 minut i potem bez przykrycia 20 - 30 minut w 200 C.
- Na koniec posypałam startym serem w ilości jaki lubicie i zapiekałam jeszcze 5 minut.
Źródło przepisu tutaj [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Pan doktor Dzięcioł |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.