Wiem że nie wszyscy lubią wątróbkę ale zapewniam Was że tak podana zasmakuje każdemu.
Wątróbka jest tu smakowita i kremowa a owoce nadają jej dodatkowego smaczku, polecam.
Wątróbka wieprzowa z gruszką i żurawiną.
Składniki: ( 6 - 8 porcji )
- 1 kg wątróbki wieprzowej
- sól morska
- pieprz
- 4 duże cebule
- 1 łyżka smalcu z kaczki
- 1 duża gruszka
- 2 - 3 łyżki żurawiny
- 1 łyżka masła klarowanego
- ok. 1/2 kg brukselki
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1,5 l mleka do moczenia wątróbki
Wątróbkę oczyściłam z błonek i dzień wcześniej na noc namoczyłam ją w mleku aby była krucha i kremowa.
Rano osączyłam z mleka i osuszyłam, pokroiłam na plastry.
Gruszkę obrałam i pokroiłam w plasterki.
Na patelni rozgrzałam masło klarowane i podsmażałam kilka minut gruszkę.
Potem dodałam żurawinę i posypałam cukrem, podsmażyłam na "chrupiąco".
Cebulę na drugiej patelni podsmażyłam na maśle klarowanym aż zmiękła, połączyłam z gruszką.
Na patelni rozgrzałam resztę smalcu z kaczki i smażyłam do zrumienienia plastry wątróbki z obu stron.
Już na patelni posoliłam i posypałam pieprzem.
Nie robimy tego wcześniej a właśnie dopiero na patelni bo wątróbka będzie twarda.
Brukselkę ugotowałam w osolonej ze szczyptą cukru wodzie.
Podałam wątróbkę z gruszką i żurawiną oraz duszona cebulką.
Tutaj podałam z brukselką ale dla Was pełna dowolność.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Tężnie Inowrocław |
2 komentarze
brukselka<3
OdpowiedzUsuńI ja .
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.