czwartek, 2 lipca 2015

Turkusowa bombka z orzechami i figami

Uwielbiam robić takie bombki.
Można do nich włożyć wszystkie resztki bakalii, lub pozostałe niewielkie ilości owoców, ulubioną galaretką a deser wychodzi pyszny.
Zapraszam na moją wersję bombki deserowej.
Turkusowa bombka z orzechami.



                        Składniki: ( salaterka średnicy 20 cm )
  • 400 ml jogurtu naturalnego 0%
  • 3 figi
  • 1 galaretka turkusowa
  • 200 ml wody
  • 1 - 2 łyżki żurawiny
  • 1 - 2 łyżki zapałki migdałowej
  • 1 - 2 łyżki orzechów laskowych całych
  • kilka posiekanych orzechów brazylijskich
  • 1 - 2 łyżki poppingu z amarantusa
  • 1 galaretka agrestowa 
  • 400 ml wody

Najpierw rozpuściłam galaretkę turkusową w 200 ml wrzącej wody, pozostawiłam do wystudzenia.
Galaretkę agrestową rozpuściłam w 400 ml wrzącej wody, pozostawiłam do przestygnięcia.
Salaterkę wyłożyłam folią spożywczą .
Jogurt wymieszałam z ostudzoną galaretką turkusową i żurawiną, orzechami, odstawiłam do momentu aż masa zaczęła się ściągać.
Wylałam wtedy na spód salaterki masę jogurtu z galaretką i bakaliami.
Na wierzchu poukładałam pokrojone wcześniej w plastry świeże figi, lekko docisnęłam.
Figi posypałam poppingiem z amarantusa.
Wstawiłam salaterkę do lodówki aby się wychłodziła i stężała, jakieś 3 - 4 godziny.
Jak masa stężała wylałam na nią galaretkę agrestową i ponownie wstawiłam do lodówki aby stężała, najlepiej na całą noc.
Po całkowitym stężeniu odwróciłam salaterkę górą do dołu i zdjęłam folię spożywczą.


Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Posłuchaj flamenco - Hiszpania

6 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger