Można do nich włożyć wszystkie resztki bakalii, lub pozostałe niewielkie ilości owoców, ulubioną galaretką a deser wychodzi pyszny.
Zapraszam na moją wersję bombki deserowej.
Turkusowa bombka z orzechami.
Składniki: ( salaterka średnicy 20 cm )
- 400 ml jogurtu naturalnego 0%
- 3 figi
- 1 galaretka turkusowa
- 200 ml wody
- 1 - 2 łyżki żurawiny
- 1 - 2 łyżki zapałki migdałowej
- 1 - 2 łyżki orzechów laskowych całych
- kilka posiekanych orzechów brazylijskich
- 1 - 2 łyżki poppingu z amarantusa
- 1 galaretka agrestowa
- 400 ml wody
Najpierw rozpuściłam galaretkę turkusową w 200 ml wrzącej wody, pozostawiłam do wystudzenia.
Galaretkę agrestową rozpuściłam w 400 ml wrzącej wody, pozostawiłam do przestygnięcia.
Salaterkę wyłożyłam folią spożywczą .
Jogurt wymieszałam z ostudzoną galaretką turkusową i żurawiną, orzechami, odstawiłam do momentu aż masa zaczęła się ściągać.
Wylałam wtedy na spód salaterki masę jogurtu z galaretką i bakaliami.
Na wierzchu poukładałam pokrojone wcześniej w plastry świeże figi, lekko docisnęłam.
Figi posypałam poppingiem z amarantusa.
Wstawiłam salaterkę do lodówki aby się wychłodziła i stężała, jakieś 3 - 4 godziny.
Jak masa stężała wylałam na nią galaretkę agrestową i ponownie wstawiłam do lodówki aby stężała, najlepiej na całą noc.
Po całkowitym stężeniu odwróciłam salaterkę górą do dołu i zdjęłam folię spożywczą.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Posłuchaj flamenco - Hiszpania |
6 komentarze
Ojoj ale cudnie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńI pysznie smakuje, zapraszam.
Usuńwygląda super!
OdpowiedzUsuńI smakuje obłędnie, zapraszam do wypróbowania.
UsuńFajna ! Troszkę takie morskie klimaty ;)
OdpowiedzUsuńMorskie kolory a smakuje obłędnie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.