Moja dzisiejsza propozycja to szpinak, bób i ser kozi, według nas połączenie idealne ale musicie spróbować sami, polecam.
Ser tutaj użyty jest serem portugalskim dojrzałym niskosolnym.
Szpinak z serem kozim i bobem.
Składniki:
- 300 g świeżego szpinaku
- 100 g sera koziego palhais portugalskiego
- 1,5 szklanki ugotowanego bobu
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebulka
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól morska
Najpierw ugotowałam bób w osolonej i lekko pocukrzonej wodzie około 8 - 10 minut.
Potem odcedziłam, przelałam zimną wodą i obrałam ze skórki.
Liście szpinaku umyłam, osuszyłam i pokroiłam w paseczki.
Na patelni rozgrzałam masło klarowane i podsmażyłam na nim wcześniej posiekany czosnek i cebulkę.
Dodałam szpinak i smażyłam 3 - 4 minuty , aby tylko trochę zmięknął.
Wyłączyłam gaz, dodałam na patelnię bób, wymieszałam, posoliłam i wkruszyłam ser kozi.
Pod wpływem temperatury ser się ładnie roztopił i stworzył pyszny sos.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Ruiny zamku w Raciążku |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.