Pyszne śniadanie czy lekki obiad?
Zapraszam serdecznie bo szparagi już się kończą i czekać będziemy do następnego roku.
Szparagi smażone i jaja sadzone.
Składniki: ( 2 porcje )
- 1 pęczek zielonych szparagów - 500 g
- 1 łyżka masła klarowanego
- 4 jaja
- pieprz cytrynowy
- sól morska
- 1 pomidor
Szparagom odłamałam twarde końcówki i poprzekrawałam je na pół wzdłuż.
Szparagi blanszowałam w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie przez 4 minuty.
Odcedziłam i osuszyłam.
Na patelni rozgrzałam masło klarowane i podsmażyłam na nim połówki szparagów.
Na szparagi wbiłam jaja,
posoliłam, posypałam pieprzem i pod przykryciem smażyłam aż jaja się ścięły ok. 2 - 3 minut.
Pomidora pokroiłam w kosteczkę i posypałam nim szparagi z jajami.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Lewkonia |
2 komentarze
Pyszny, lekki obiad :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, smakował wybornie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.