sobota, 4 lipca 2015

Szparagi smażone i jaja sadzone

Połączenie idealne czyli pyszne , chrupiące szparagi i delikatne , kremowe jajo.
Pyszne śniadanie czy lekki obiad? 
Zapraszam serdecznie bo szparagi już się kończą i czekać będziemy do następnego roku.
Szparagi smażone i jaja sadzone.


      
                     Składniki: ( 2 porcje )
  • 1 pęczek zielonych szparagów - 500 g
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 4 jaja
  • pieprz cytrynowy
  • sól morska
  • 1 pomidor

Szparagom odłamałam twarde końcówki i poprzekrawałam je na pół wzdłuż.
Szparagi blanszowałam w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie przez 4 minuty.
Odcedziłam i osuszyłam.
Na patelni rozgrzałam masło klarowane i podsmażyłam na nim połówki szparagów.
Na szparagi wbiłam jaja,
posoliłam, posypałam pieprzem i pod przykryciem smażyłam aż jaja się ścięły ok. 2 - 3 minut.
Pomidora pokroiłam w kosteczkę i posypałam nim szparagi z jajami.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Lewkonia

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger