Ten przepis to moje wariacje na temat czyli tu odjęłam, tam dodałam i w rezultacie wyszedł całkiem pyszny i pulchny serowiec.
Zapraszam do degustacji.
Serowiec po mojemu.
Składniki: tortownica 26 cm
- 500 g potrójnie mielonego sera półtłustego
- 75 g masła
- 150 g ciemnego cukru muscovado
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki krupczatki
- 4 żółtka
- 2 białka
- 1 laska wanilii
- garść bakalii : solone nerkowce, solone migdały, suszona aronia, suszona morwa biała, żurawina - tak gdzieś po łyżce
Polewa:
Smacznego.
Przepis według Roberta Makłowicza
- 150 g serka naturalnego homogenizowanego
- 2 łyżeczki ciemnego cukru muscovado
- wisienki deserowe karmelizowane do dekoracji
Przygotowanie sernika:
- Laskę wanilii rozcięłam wzdłuż i wyjęłam nasionka które roztarłam z cukrem.
- Ser utarłam z cukrem muscovado, utartym cukrem z wanilią i cukrem z wanilią.
- Miękkie masło utarłam z żółtkami, potem stopniowo dodawałam utarty ser.
- Białka ubiłam na sztywną pianę.
- Do utartego sera z masłem dodałam po kolei obie mąki, wymieszałam a na koniec dodałam pianę z białek i delikatnie połączyłam z serem.
- Teraz dodałam bakalie i jeszcze raz , delikatnie wymieszałam.
- Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia - dno - i wysmarowałam masłem - boki i wlałam do niej masę serową.
- Piekarnik nagrzałam do 160 - 170 C z opcją grzania góra/dół i piekłam serowiec przez 60 minut.
- Serek homogenizowany połączyłam z cukrem.
- Po upieczeniu serowiec zostawiłam w formie aż do całkowitego wystygnięcia.
- Posmarowałam wierzch ciasta polewą i udekorowałam wisienkami.
- Kroić należy sernik najlepiej na drugi dzień o ile wytrzyma.
Smacznego.
Przepis według Roberta Makłowicza
"Podróże małe i duże"
Hiszpański królik |
4 komentarze
Wygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńto musiało smakować bosko!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie i pewnie tak smakuje!
OdpowiedzUsuńWłaśnie tak jest, pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.