Pozmieniałam trochę po swojemu i sernik, pyszny wyszedł z pieca.
Sernik jest wariacją na temat żydowskiego kugla, który w wersji podstawowej też wart jest wypróbowania ale o tym kiedy indziej.
Teraz sernik, pyszny i aromatyczny, zapraszam.
Sernik z makaronem i wiśniami.
Składniki: tortownica 26 cm
- 200 g makaronu spaghetti
- 500 g tłustego twarogu
- 3 jaja
- 120 g cukry trzcinowego
- 150 g śmietany 18 %
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 250 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 2 szklanki wydrylowanych wiśni
Przygotowanie sernika:
- Makaron gotowałam 5 minut w osolonej wodzie, odcedziłam.
- Twaróg przełożyłam do miski i zmiksowałam go przy pomocy blendera ręcznego na gładką masę.
- Jaja utarłam z cukrem na puszystą masę a następnie dodałam zmiksowany twaróg, ekstrakt waniliowy, śmietanę i razem wszystko zmiksowałam.
- Do masy serowej dodałam makaron i już łyżką nie mikserem wymieszałam tak aby makaron pokrył się cały masą.
- Teraz dodałam szklankę wydrylowanych wiśni i jeszcze raz wymieszałam.
- Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i wylałam do niej masę serowo - makaronową.
- Piekłam sernik w temperaturze 180 C z opcją grzania góra/dół przez 50 minut.
- Śmietankę kremówkę ubiłam na sztywną pianę z cukrem pudrem.
- Po upieczeniu jeszcze ciepły sernik posmarowałam ubitą śmietanką i udekorowałam pozostałą szklanką wiśni.
Smacznego.
Źródło tutaj [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Uroki lata |
2 komentarze
Takiego sernika jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńKiedyś muszę go zrobić.
Serdecznie pozdrawiam:)*
Będzie Ci smakował, pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.