Wykorzystałam w tym roku porzeczki do ostatniej kropelki soku.
Ten sernik jest lekki, aromatyczny i z chrupiącymi porzeczkami w środku, polecam gorąco.
Sernik na zimno z białą porzeczką.
Składniki: keksówka 30 x 12 cm
Smacznego.
Przepis własny.
- 350 ml jogurtu typu greckiego
- 250 g serka mascarpone
- 2 szklanki porzeczki białej + 1 szklanka na wierzch
- 1 galaretka bursztynowa
- 3/4 szklanki wrzątku
- 1 galaretka pastelowa Lychee coctail
- 350 ml wrzątku
- 1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie sernika:
- Galaretkę bursztynową rozpuściłam w 3/4 szklanki wrzącej wody i odstawiłam do przestygnięcia.
- Galaretkę pastelową rozpuściłam w 350 ml wrzącej wody i pozostawiłam do wystygnięcia.
- Jogurt grecki wymieszałam z serkiem mascarpone, dodałam cukier puder i ponownie wymieszałam.
- Teraz do masy wlałam chłodną galaretkę bursztynową i dokładnie wymieszałam.
- Do masy wsypałam 2 szklanki porzeczek.
- Keksówkę wyłożyłam folią aluminiową i wlałam do niej masę serowo - jogurtową.
- Wstawiłam do lodówki do stężenia.
- Jak masa stężała wylałam na nią przestudzoną galaretkę pastelową i powrzucałam na wierzch szklankę porzeczek.
- Wstawiłam ponownie do lodówki na 3 - 4 godziny aby sernik dobrze się schłodził.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Tężnie w Inowrocławiu |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.