środa, 8 lipca 2015

Sałatka z ośmiornicy i ziemniaków

Jak już kiedyś pisałam Francuzi wiedzą co dobre.
Pyszne białe mięso ośmiornicy i jędrne ziemniaczki, toż to danie godne królów.
Jak byście szukali ośmiornicy to do nabycia w Biedronce.
Ośmiornicę wbrew pozorom bardzo łatwo się przygotowuje.
Popróbujcie koniecznie, jeśli nigdy jej nie próbowaliście bo jest tego warta, pokochacie ją jak ja.
Sałatka z ośmiornicy i ziemniaków.


                      Składniki:
  • 1 rozmrożona ośmiornica
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 posiekana cebula
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 250 g ziemniaków
  • 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól morska

Ziemniaki w łupinkach ugotowałam na parze.
Ośmiornicę umyłam i usunęłam dziób oraz odcięłam głowę.

Cebulę i czosnek drobno posiekałam i podsmażyłam na łyżce oliwy.
Do garnka z podsmażoną cebulą i czosnkiem dodałam wino, włożyłam rozmrożoną ośmiornicę i wlałam tyle wody aby ośmiornica była przykryta.
Do garnka z ośmiornicą wsypałam 1/2 łyżeczki soli morskiej i gotowałam przez około 30 minut bez przykrycia na małym ogniu sprawdzając widelcem miękkość ośmiornicy.
Po ugotowaniu wyjęłam ją z wywaru, pokroiłam na kawałki.
Wywar gotowałam nadal aby się zredukował o 1/4 objętości.
Ziemniaki obrałam ze skórki i pokroiłam w plasterki.
W misce ułożyłam jeszcze ciepłe ziemniaki, na nich pokrojoną ośmiornicę.
Danie posypałam posiekaną natką pietruszki i polałam dwiema łyżkami wywaru.
Na koniec oprószyłam sałatkę solą morską.
Podałam natychmiast.
Smacznego.
Przepis kuchni francuskiej.
"Podróże małe i duże"
Kosik

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger