Pyszne białe mięso ośmiornicy i jędrne ziemniaczki, toż to danie godne królów.
Jak byście szukali ośmiornicy to do nabycia w Biedronce.
Ośmiornicę wbrew pozorom bardzo łatwo się przygotowuje.
Popróbujcie koniecznie, jeśli nigdy jej nie próbowaliście bo jest tego warta, pokochacie ją jak ja.
Sałatka z ośmiornicy i ziemniaków.
Składniki:
- 1 rozmrożona ośmiornica
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 posiekana cebula
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 250 g ziemniaków
- 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
- oliwa z oliwek
- sól morska
Ziemniaki w łupinkach ugotowałam na parze.
Ośmiornicę umyłam i usunęłam dziób oraz odcięłam głowę.
Cebulę i czosnek drobno posiekałam i podsmażyłam na łyżce oliwy.
Do garnka z podsmażoną cebulą i czosnkiem dodałam wino, włożyłam rozmrożoną ośmiornicę i wlałam tyle wody aby ośmiornica była przykryta.
Do garnka z ośmiornicą wsypałam 1/2 łyżeczki soli morskiej i gotowałam przez około 30 minut bez przykrycia na małym ogniu sprawdzając widelcem miękkość ośmiornicy.
Po ugotowaniu wyjęłam ją z wywaru, pokroiłam na kawałki.
Wywar gotowałam nadal aby się zredukował o 1/4 objętości.
Ziemniaki obrałam ze skórki i pokroiłam w plasterki.
W misce ułożyłam jeszcze ciepłe ziemniaki, na nich pokrojoną ośmiornicę.
Danie posypałam posiekaną natką pietruszki i polałam dwiema łyżkami wywaru.
Na koniec oprószyłam sałatkę solą morską.
Podałam natychmiast.
Smacznego.
Przepis kuchni francuskiej.
"Podróże małe i duże"
Kosik |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.