Użyłam tutaj pieczonych buraków które mają w sobie wiele słodyczy co równoważy kwaśność pozostałych składników.
Zachęcam do wypróbowania.
Sałatka z buraków, marynowanych grzybków i korniszonów.
Składniki:
- 2 średnie buraki
- 4 małe korniszony
- marchewka z korniszonów
- 150 ml marynowanych podgrzybków
- 2 - 3 strąki marynowanej papryki
- 2 łyżki sosu chrzanowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól
- pieprz
- 1 łyżka posiekanych listków tymianku
Piekłam w 180 C przez około 40 minut, wystarczy sprawdzić nożem czy buraki się upiekły.
Buraki ostudziłam, pokroiłam w pół plasterki, włożyłam do miski.
Korniszony pokroiłam w plasterki, paprykę w kawałki.
Ja zawsze jak robię korniszony dodaję pokrojoną marchewkę i właśnie tutaj ją użyłam.
Do miski dodałam również odcedzone z zalewy grzybki marynowane.
Wszystko razem wymieszałam.
Z sosu chrzanowego, sojowego, soli, pieprzu i listków tymianku zrobiłam sos, wymieszałam.
Polałam sosem sałatkę i wymieszałam.
Lepiej smakuje schłodzona.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Robinia visconsa |
6 komentarze
Pyszna sałatka :)
OdpowiedzUsuńDziękuje i polecam.
UsuńWygląda przepysznie, z chęcią skorzystam z przepisu, tylko do sosu użyję masło tahini :) mniaaaam
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowe z tym masłem, pozdrawiam.
Usuńsuper pomysł, jakoś nigdy nie wpadłam na to, żeby łączyć korniszony z burakami. Muszę koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńA jest to znakomite połączenie, wypróbuj.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.