Nadzienie stanowi bowiem porzeczka biała całkiem już zapomniana oraz miód akacjowy z tego roku.
Zawijamy to wszystko w ciasto francuskie, do piekarnika i deser gotowy, no musi się jeszcze upiec.
Rogaliki francuskie z białą porzeczką i miodem.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego - 375 g
- kilka łyżek obranej porzeczki białej
- 1 - 2 łyżki miodu akacjowego
- 1 jajo do smarowania
Ciasto francuskie podsypałam mąką i lekko rozwałkowałam.
Wzdłuż przekroiłam na połowę a potem na trójkąty.
Każdy trójkąt posmarowałam miodem i nałożyłam u podstawy łyżeczkę owoców porzeczki białej.
Zwinęłam każdy trójkąt zaczynając od podstawy aż do wierzchołka.
Posmarowałam rogaliki roztrzepanym jajem.
Piekłam rogale w piekarniku nagrzanym do 190 C przez ok. 20 minut aż pięknie się zrumieniły.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Lis |
12 komentarze
Mmm... wyglądają bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję, tak tez smakują.
UsuńBardzo fajne rogaliki Dorotko. Lubię porzeczkowe smaki :-)
OdpowiedzUsuńO fajnie że przypadły Ci do gustu.
UsuńPyszności:)*
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)*
Dziękuję.
UsuńPyszności :)Lubię porzeczki,a niedawno robiłem dżem truskawkowo - porzeczkowy.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
Dżemik, pyszny, rogaliki tez niczego sobie.
UsuńZawsze kusisz tymi wspaniałościami:)))rogaliki wyglądają przepysznie:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńDziękuje Reniu, pozdrawiam.
UsuńUwielbiam takie rogaliki... Dodatek porzeczki białej to genialny pomysł, takich jeszcze nie jadłam! :-)
OdpowiedzUsuńpopróbuj koniecznie Vela, są pyszne.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.