wtorek, 14 lipca 2015

Rogaliki francuskie z białą porzeczką i miodem

Moja propozycja na dziś to szybkie, aromatyczne, chrupiące, słodkie i kwaskowe zarazem rogaliki.
Nadzienie stanowi bowiem porzeczka biała całkiem już zapomniana oraz miód akacjowy z tego roku.
Zawijamy to wszystko w ciasto francuskie, do piekarnika i deser gotowy, no musi się jeszcze upiec.
Rogaliki francuskie z białą porzeczką i miodem. 

   
                    Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego - 375 g 
  • kilka łyżek obranej porzeczki białej
  • 1 - 2 łyżki miodu akacjowego
  • 1 jajo do smarowania

Ciasto francuskie podsypałam mąką i lekko rozwałkowałam.
Wzdłuż przekroiłam na połowę a potem na trójkąty.
Każdy trójkąt posmarowałam miodem i nałożyłam u podstawy łyżeczkę owoców porzeczki białej.

Zwinęłam każdy trójkąt zaczynając od podstawy aż do wierzchołka.
Posmarowałam rogaliki roztrzepanym jajem.
Piekłam rogale w piekarniku nagrzanym do 190 C przez ok. 20 minut aż pięknie się zrumieniły.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Lis

12 komentarze

  1. Mmm... wyglądają bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne rogaliki Dorotko. Lubię porzeczkowe smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności :)Lubię porzeczki,a niedawno robiłem dżem truskawkowo - porzeczkowy.
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zawsze kusisz tymi wspaniałościami:)))rogaliki wyglądają przepysznie:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie rogaliki... Dodatek porzeczki białej to genialny pomysł, takich jeszcze nie jadłam! :-)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger