Mieszam mąki, mieszam faktury a w rezultacie powstają pyszne, raz pulchne, raz chrupiące placuszki.
Dziś są te z serii pulchnej, pysznej, aromatycznej, spróbujcie koniecznie.
Placuszki z sera, batatów z truskawkami.
Składniki:
- 1 średni batat
- 230 g sera półtłustego
- 1 jajo
- szczypta soli
- 2 pełne łyżki mąki pszennej
- 2 pełne łyżki mąki kokosowej
- 1/2 szklanki pokrojonych truskawek + do dekoracji
- olej do smażenia
- miód akacjowy do podania
Batata obrałam ze skórki i ugotowałam do miękkości.
Po ugotowaniu rozgniotłam widelcem na pure, pozostawiałam do wystygnięcia.
Ser również rozgniotłam widelcem, a jak batat wystygł połączyłam go z serem.
Teraz do masy dodałam jajo, sól i mąki, wymieszałam.
Na koniec do masy dodałam pokrojone truskawki i łyżką nakładałam na gorący olej masę, lekko ją spłaszczając.
Smażyłam z obu stron na złoty kolor.
Tłuszcz powinien być gorący bo jak truskawki puszczą sok to placki się rozwalą.
Osączyłam placuszki na ręczniku papierowym i podałam z miodem akacjowym.
Pyszne są, spróbujcie.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Park Zdrojowy w Ciechocinku - fontanna Jaś i Małgosia |
3 komentarze
Zachęcam do spróbowania.
OdpowiedzUsuńFajne połączenie. Z pewnością smakowite. :)
OdpowiedzUsuńA fontanna genialna. :)
Dziękuję bardzo, wypróbuj koniecznie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.