Pizza to szybki i syty posiłek dla większości z nas ale ponieważ rzadko jadamy w barach, knajpkach czy pubach więc i pizzę robię sama a właściwie najczęściej Przemek.
Tym razem użyliśmy do pizzy naszych ulubionych wędzonych małży.
Polecam i zapraszam.
Pizza z wędzonymi małżami.
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 260 ml ciepłej wody
- 3 łyżki keczupu
- 1 cebula biała
- 1 pomidor
- 1 papryka czerwona ramiro
- 200 g wędzonych małży
- 100 g sera koziego
- 4 plastry sera topionego
- 2 - 3 łyżki listków majeranku
Do misy robota kuchennego wsypałam mąkę, dodałam pokruszone drożdże, olej, sól, cukier i wymieszałam a potem dodawałam wodę i wyrobiłam jednolite ciasto.
Miskę polałam oliwą i włożyłam do niej kulę ciasta, odstawiłam pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia.
W czasie jak ciasto rosło pokroiłam cebulę w pół plasterki, paprykę w paski a pomidora w pół plasterki.
Ser starłam na wiórki.
Jak ciasto wyrosło rozciągnęłam je na papierze do pieczenia ułożonym na blaszce.
Ciasto posmarowałam keczupem, ułożyłam cebulę, paprykę, porwane plastry sera topionego.
Potem ułożyłam małże, pomidora, posypałam listkami majeranku a na wierzch rozłożyłam wiórki sera koziego.
Piekłam pizzę w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 15 - 20 minut.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Symbol Hiszpanii - byczek Fernando |
4 komentarze
oj takiej wersji jeszcze nie jadłam :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWypróbuj bo pyszna.
Usuńsmaczna kompozycja
OdpowiedzUsuńDzięki Aga .
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.