Polecam wszystkim tym bardziej że robi się je bardzo szybko.
Do pierożków polecam sos czosnkowo - jogurtowy [ klik ]
Pierożki ze szpinakiem i ricottą.
Składniki:
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 jajo
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- wrzątek
- 1 łyżka masła klarowanego
- 300 g świeżych liści szpinaku
- 200 g sera ricotta
- sól
- pieprz cytrynowy
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 10 listków mięty cytrynowej
- 5 listków melisy
- 1/2 łyżki listków bazylii greckiej
- 1/2 łyżki listków tymianku
- 1/2 łyżki czosnku w płatkach
- sól
- pieprz cytrynowy
Na rozgrzanym maśle klarowanym smażyłam szpinak aż puścił sok a potem jeszcze tyle aby sok odparował.
Do przestygniętego dodałam sól, pieprz cytrynowy oraz ser i wymieszałam.
Do misy robota wsypałam mąkę, dodałam sól, jajo oraz oliwę i wymieszałam.
Teraz dodawałam do mąki wrzątek cały czas mieszając mieszadłem hakowym - uwaga aby się nie poparzyć.
Jeśli nie macie robota należy w mące zrobić kopczyk i na środku dziurę do której wlewamy wrzątek mieszając widelcem a jak ciasto trochę przestygnie zagniatamy rękoma.
Wrzątek do mąki wlewamy powoli i tyle aby powstało ciasto, za każdym razem jest to inna ilość więc Wam tego nie napiszę, musicie wyczuć to sami.
Ciasto tak przygotowane jest miękkie i elastyczne.
Teraz rozwałkowałam ciasto na cienki placek podsypując mąką i nakładałam na nie farsz wzdłuż brzegu, przykryłam zaginając placek i wykrawałam foremką pierożki.
Można też wykrawać szklaneczką i ponaciskać brzegi widelcem.
Pierogi gotowałam w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia jakąś minutę, dwie.
Podałam z sosem jogurtowo - czosnkowym.
Do kielicha blendera wlałam jogurt , dodałam zioła i płatki czosnku i zmiksowałam.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Akacja różowa - robinia visconsa |
4 komentarze
Twoje potrawy wyglądają bardzo apetycznie.Gratuluję talentu i zapału!
OdpowiedzUsuńZjadłabym takie ,na pewno są pyszne:)
Pozdrawiam
Dziękuję.
UsuńFajny blog ...tylko przeraża mnie ciemne ciasto pierogowe :( :( :9
OdpowiedzUsuńNie rozumiem chyba Twojej wypowiedzi. Tu nie ma ciemnego ciasta a jeśli w ogóle to jest to najzdrowsze ciasto bo z mąki pełnoziarnistej.O jakim ciemnym cieście piszesz?
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.