Cały przepis to właściwie ananas świeży, szynka długodojrzewajaca oraz mięso mielone.
To danie bardzo proste i bardzo smakowite, zachęcam do wypróbowania.
Danie wymyślił sobie Przemek.
Pieczony ananas z mięsem.
Składniki:
- 1 duży ananas świeży
- 300 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
- sól morska
- pieprz
- mięta ananasowa 3 - 4 gałązki
- 200 g szynki długodojrzewajacej - u mnie jamón serrano
Ananasa obrałam ze skóry, odkroiłam pióropusz i spód.
Teraz przekroiłam owoc na połowę wzdłuż.
Delikatnie wycięłam zdrewniały środek ananasa.
Mięso mielone doprawiłam solą i pieprzem oraz posiekanymi listkami mięty ananasowej.
Na dnie naczynia do zapiekania ułożyłam jeden plaster szynki i ustawiłam ananasa tak jakby był nie rozcięty.
Trzymając połówki ręką aby się nie rozpadły nadziałam owoc od dna do samej góry lekko dociskając.
Teraz owinęłam owoc reszta plastrów dookoła tak aby nie było widać owocu.
Ananasa do zapiekania położyłam w naczyniu.
Naczynie przykryłam folią aluminiową i wstawiłam na 60 minut do piekarnika nagrzanego do 180 C z opcją grzania góra/dół.
Czas pieczenia może zależeć od wielkości ananasa i przedłużyć się nawet do 1,5 godziny.
W połowie czasu pieczenia odkryłam naczynie aby szynka ładnie się zrumieniła.
Po upieczeniu ananas "odpoczywał" 10 minut po czym można go kroić w plastry.
Smacznego.
Pomysł Przemek.
"Podróże małe i duże"
Feeria barw na niebie |
2 komentarze
Ale cudowności. Już czuje ten zapach za którym wędruję do kuchni... :)
OdpowiedzUsuńMuszę wykorzystać ten przepis.
Fajny blog. Zostaję. :*
No tak zapach był, a przepis do wypróbowania koniecznie. Dziękuje za miłe słowa i zapraszam do korzystania z przepisów z całego bloga.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.