Taka pasta to samo zdrowie więc do kanapek czy do makaronu jest znakomita.
Awokado to same dobre tłuszcze do strawienia a bób jest np. bogatym źródłem kwasu foliowego i 100 g bobu pokrywa 106 % dziennego zapotrzebowania na ten cenny składnik.
Ma wiele jeszcze innych zdrowych składników dlatego jedzmy go na zdrowie.
Pasta z bobu i awokado.
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu
- 1 dojrzałe awokado
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula szalotka
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 1/2 suchej papryczki chili albo cała świeża
- sól do smaku
Bób ugotowałam w wodzie lekko osolonej ze szczyptą cukru ok. 5 - 8 minut.
Potem odcedziłam i obrałam.
Nasiona bobu włożyłam do kielicha blendera, można użyć blendera ręcznego.
Z awokado wyjęłam pestkę, obrałam ze skórki, pokroiłam na mniejsze kawałki i dodałam do bobu, zmiksowałam.
Dodałam teraz posiekany koper, czosnek, posiekaną szalotkę oraz sól do smaku i sok z cytryny.
Miksowałam chwilę aż powstała gładka pasta.
Smacznego.
Przepis od Bożenki [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Jeść nam daj, jeść |
6 komentarze
Też taką robię, ale bez awokado. Pewnie jest z nim pyszne :-)
OdpowiedzUsuńBardzo kremowo Marzenko, dziękuje i pozdrawiam.
Usuńrewelacyjna pasta!
OdpowiedzUsuńSmakuje rewelacyjnie, polecam.
UsuńNigdy nie jadłam pasty z bobu
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)*
Spróbuj koniecznie Czeresienko, bo pyszna.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.