Pasta jest dość ostra ale to zależy od Was ile ostrej papryki włożycie do niej i jaki stopień ostrości lubicie.
Polecam serdecznie.
Pasta paprykowa.
Składniki:
- 3000 g papryki czerwonej
- 200 g papryki ostrej chili
- 4 łyżki soli
- 4 ząbki czosnku
- 3 szklanki cukru trzcinowego
- 1 i 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka octu jabłkowego
- 2 słoiczki koncentratu pomidorowego po 150 g
- 2 łyżki suszonego oregano
- Paprykę obrałam i przekręciłam przez maszynkę do mielenia mięsa z sitem o średnich otworach.
- Nadmiar soku po przekręceniu papryki odlałam.
- Paprykę przełożyłam do garnka i gotowałam 20 minut.
- Po 20 minutach dodałam resztę składników czyli koncentrat pomidorowy, ocet, sól, cukier, oregano, czosnek pokrojony w plasterki oraz olej i gotowałam kolejne 20 minut.
- Na koniec wszystko zmiksowałam na gładką masę.
- Gorącą pastę nakładałam do słoików i stawiałam dnem do góry.
- Jeśli będziecie robić na zimę należy pasteryzować 10 minut.
- Bez pasteryzacji w lodówce mogą stać miesiąc czasu ale nie dostoją bo zostaną zjedzone.
Przepis od mojej koleżanki Ani.
"Podróże małe i duże"
A czy u nas tak nie może być? - wspomnienie Hiszpanii |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.