I pomyśleć że jeszcze z 5 lat temu nie wiedziałam nawet jak smakują, życie płata figle.
Teraz zapraszam na pyszny obiad wszystkich którzy tak jak my owoce morza uwielbiają.
Pappardelle z mulami w winnym pomidorowym sosie.
Składniki:
- 200 g makaronu pappardelle z suszonymi pomidorami
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 1 młoda cebulka czerwona ze szczypiorem
- 1 duży pomidor
- sól morska
- pieprz
- 150 ml owocowego wina różowego
- 1 łyżeczka kremu balsamicznego białego
- 1 łyżka masła klarowanego
- 450 g muli
- gałązka oregano
Cebulkę pokroiłam w kostkę, tak samo jak i czosnek, posiekałam szczypior.
Na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam na nim czosnek i cebulę.
Teraz na patelnię włożyłam pokrojonego w kostkę pomidora, chwilę smażyłam i dodałam wino, sól, pieprz a na końcu obrane i wyszorowane mule.
Przykryłam patelnię pokrywką i dusiłam małże aż się muszle pootwierały.
Zdjęłam pokrywkę
i dusiłam jeszcze chwilę aby sos zgęstniał.
Dodałam teraz krem balsamiczny i szczypior.
Makaron ugotowałam al'dente, odcedziłam i ułożyłam na środku talerza a dookoła wyłożyłam mule w sosie. Posypałam listkami oregano.
Smacznego.
Przepis własny kuchni włoskiej.
"Podróże małe i duże"
Kościół w Aleksandrowie Kujawskim |
2 komentarze
Uwielbiam mule, świetny przepis:)
OdpowiedzUsuńTo tak jak my, dziękuje i pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.