Ciasto jest warte wykonania tym bardziej że rabarbaru wszędzie pełno.
Polecam gorąco.
Paj rabarbarowy.
Składniki:
Ciasto:
- 100 g masła
- 3 żółtka
- 3 łyżki zimnej wody
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 kg rabarbaru pociętego na kawałki centymetrowe
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Rabarbar pokroiłam na 1 centymetrowe kawałeczki i przełożyłam do miski.
Wsypałam do niego cukier i mąkę i wymieszałam, odstawiłam.
Z mąki, masła, cukru, żółtek i wody zagniotłam szybko kruche ciasto.
Zawinęłam je w folię spożywczą i włożyłam do lodówki na godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkowałam na placek grubości 1/2 centymetra.
Na środku ciasta wyłożyłam pokrojony rabarbar i zawinęłam brzegi tarty do środka lekko uciskając brzegi aby w trakcie pieczenia się nie otworzyły.
Piekłam paj w 175 C z opcją grzania góra/dół przez 30 minut lub do zrumienienia brzegów.
Po upieczeniu i przestudzeniu, posypałam tartę cukrem kryształem i palnikiem gazowym "spaliłam" cukier i stąd zapach karmelu.
Można wstawić ciasto pod grilla lub tylko posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
Źródło przepisu tutaj [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Rumiankowo |
4 komentarze
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńJa nie wiem co napisać,bo u Ciebie zawsze smacznie jest:))))Pozdrawiam serdecznie w bardzo gorący wieczór:))))
OdpowiedzUsuńZaraz się zarumienię Reniu, dziękuję i pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.