Galicja - wspólnota autonomiczna w Hiszpanii.
Region geograficzny i kraina historyczna na półwyspie Iberyjskim.
Czyli krótko mówiąc ośmiornicę podałam według kuchni hiszpańskiej.
Ośmiornica po galicyjsku.
Składniki:
- 1 ośmiornica
- 500 g ziemniaków
- słodka papryka w proszku
- sól morska
- liść laurowy
- pieprz w ziarnach
- woda
- oliwa z oliwek
- 2 - 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Ośmiornicę - miałam mrożoną umyłam i osuszyłam, wycięłam dziób i odcięłam głowę.
Z głowy zdjęłam skórę i pokroiłam w paski.
Do garnka z wodą dodałam 3 listki laurowe świeże oraz kilka ziaren pieprzu.
Ośmiornicę trzymając za środek blanszowałam kilka razy zanurzając ją we wrzątku, po czym włożyłam ją do wody i gotowałam 30 minut sprawdzając czy jest już miękka.
Ugotowaną ośmiornicę wyjęłam z wody i lekko posoliłam włożyłam do tej samej wody umyte ziemniaki ze skórką.
Gotowałam ziemniaki do miękkości.
Ugotowaną ośmiornicę pokroiłam na kawałki a ziemniaki w cząstki.
Ułożyłam na talerzu ziemniaki, na nich ośmiornicę, posypałam natką i papryką w proszku oraz grubą solą morską.
Skropiłam całość oliwą.
Smacznego.
Przepis kuchni hiszpańskiej.
Źródło tutaj [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Kwiaty lipy |
2 komentarze
Pamiętam w Barcelonie podawali ośmiornicę polaną oliwą i posypaną wędzoną
OdpowiedzUsuńpapryką:-) Ta Twoja też kusząco wygląda:-)
Wspomnień czar Marzenko to jest to.
UsuńDziękuję i pozdrawiam.
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.