czwartek, 30 lipca 2015

Ośmiornica po galicyjsku

Galicja nam Polakom kojarzy się przeważnie z rozbiorami a tutaj nie o tą Galicję chodzi. 
Galicja - wspólnota autonomiczna w Hiszpanii.
Region geograficzny i kraina historyczna na półwyspie Iberyjskim.
Czyli krótko mówiąc ośmiornicę podałam według kuchni hiszpańskiej.
Ośmiornica po galicyjsku. 



                     Składniki:
  • 1 ośmiornica
  • 500 g ziemniaków
  • słodka papryka w proszku
  • sól morska
  • liść laurowy
  • pieprz w ziarnach
  • woda
  • oliwa z oliwek
  • 2 - 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Ośmiornicę - miałam mrożoną umyłam i osuszyłam, wycięłam dziób i odcięłam głowę.
Z głowy zdjęłam skórę i pokroiłam w paski.
Do garnka z wodą dodałam 3 listki laurowe świeże oraz kilka ziaren pieprzu.
Ośmiornicę trzymając za środek blanszowałam kilka razy zanurzając ją we wrzątku, po czym włożyłam ją do wody i gotowałam 30 minut sprawdzając czy jest już miękka. 
Ugotowaną ośmiornicę wyjęłam z wody i lekko posoliłam włożyłam do tej samej wody umyte ziemniaki ze skórką.
Gotowałam ziemniaki do miękkości.
Ugotowaną ośmiornicę pokroiłam na kawałki a ziemniaki w cząstki.
Ułożyłam na talerzu ziemniaki, na nich ośmiornicę, posypałam natką i papryką w proszku oraz grubą solą morską.
Skropiłam całość oliwą. 

Smacznego.
Przepis kuchni hiszpańskiej.
Źródło tutaj [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Kwiaty lipy

2 komentarze

  1. Pamiętam w Barcelonie podawali ośmiornicę polaną oliwą i posypaną wędzoną
    papryką:-) Ta Twoja też kusząco wygląda:-)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger