Langustynki inaczej zwane także homarzec.
Szukałam jakiegoś fajnego pomysłu na ich zagospodarowanie i tak trafiłam do Renaty.
U niej znalazłam krewetki argentyńskie w sosie pomidorowym i tak powstało moje danie.
Langustynki w sosie pomidorowym.
Składniki:
- 800 g langustynek
- 1 duży ząbek czosnku
- sól morska
- pieprz
- 100 ml białego wytrawnego wina + 50 ml
- 50 ml bułki tartej
- 400 ml sosu pomidorowego
- 1 suszone chili
- 2 - 3 gałązki bazylii greckiej
- oliwa z oliwek do smażenia
Umyłam i osuszyłam langustynki.
Na patelni rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej posiekany czosnek i pokruszoną chili.
Następnie na patelni wylądowały langustynki i 100 ml wina.
Smażyłam skorupiaki do momentu aż zróżowiały całe.
Gdy langustynki zrumieniły się zdjęłam je z patelni, odparowałam wino i wsypałam bułkę tartą na patelnię.
Smażyłam bułkę jakieś 30 sekund i dodałam na patelnię sos pomidorowy, pieprz i sól, wymieszałam i zalałam resztą białego wina.
Gotowałam jakieś 10 minut.
Potem langustynki z powrotem włożyłam na patelnię i dusiłam jeszcze 5 - 8 minut.
Przełożyłam langustynki z sosem na półmisek i posypałam listkami bazylii.
Podałam z grzankami i lemoniadą z miętą.
Langustynki jemy rękoma.
Smacznego.
Źródło przepisu [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Lato |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.