środa, 29 lipca 2015

Langustynki w sosie pomidorowym

Kupiłam wielkie pudło langustynek  czyli skorupiaków z rodziny homarów.
Langustynki inaczej zwane także homarzec.
Szukałam jakiegoś fajnego pomysłu na ich zagospodarowanie i tak trafiłam do Renaty.
U niej znalazłam krewetki argentyńskie w sosie pomidorowym i tak powstało moje danie.
Langustynki w sosie pomidorowym.



                  Składniki:
  • 800 g langustynek
  • 1 duży ząbek czosnku 
  • sól morska
  • pieprz
  • 100 ml białego wytrawnego wina + 50 ml
  • 50 ml bułki tartej 
  • 400 ml sosu pomidorowego
  • 1 suszone chili
  • 2 - 3 gałązki bazylii greckiej
  • oliwa z oliwek do smażenia


Umyłam i osuszyłam langustynki.

Na patelni rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej posiekany czosnek i pokruszoną chili. 
Następnie na patelni wylądowały langustynki i 100 ml wina.
Smażyłam skorupiaki do momentu aż zróżowiały całe.

Gdy langustynki zrumieniły się zdjęłam je z patelni, odparowałam wino i wsypałam bułkę tartą na patelnię.
Smażyłam bułkę jakieś 30 sekund i dodałam na patelnię sos pomidorowy, pieprz i sól, wymieszałam i zalałam resztą białego wina.
Gotowałam jakieś 10 minut.
Potem langustynki z powrotem włożyłam na patelnię i dusiłam jeszcze 5 - 8 minut.
Przełożyłam langustynki z sosem na półmisek i posypałam listkami bazylii.
Podałam z grzankami i lemoniadą z miętą. 
Langustynki jemy rękoma.

Smacznego.
Źródło przepisu [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Lato

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger