Tak podaje Wikipedia a ja Wam mówię że to bardzo delikatna i pyszna ryba godna spróbowania.
Moją rybę podałam z pesto bazyliowo - pomidorowym, przepysznym a potem ją zapiekłam.
Spróbujcie koniecznie jeśli tylko zakupicie kurka.
Kurek z pesto bazyliowym.
Składniki: - 2 porcje
- 4 filety z kurka
- sól
- pieprz
- 6 - 8 pomidorów suszonych z zalewy
- 2 - 3 łyżki oleju z zalewy pomidorów
- 10 - 12 listków bazylii
- sól
- pieprz
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka sosu ostrego paprykowego sambol oelek
- Filety umyłam i osuszyłam.
- Posypałam solą i pieprzem, odstawiałam.
- Do blendera włożyłam pomidory, bazylię, czosnek, sos paprykowy oraz sól i pieprz i zmiksowałam.
- Rybę podsmażyłam króciutko, po minucie z każdej strony na patelni.
- Naczynie do zapiekania posmarowałam olejem i ułożyłam w nim kawałki ryby skórą do dołu.
- Na rybie ułożyłam pesto i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 C z opcją grilla i zapiekałam 8 minut.
- Podałam z bagietką.
Przepis własny według pomysłu Jamiego Olivera
"Podróże małe i duże"
Kasztany baby |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.