Polecam serdecznie wszystkim na dietach przeróżnych bo to że macie dietę nie oznacza że nie można jeść słodyczy, można tylko odpowiednie.
Te ciasteczka są odpowiednie.
Kruche, maślane ciasteczka z goją i orzechami.
Składniki:
- 550 g mąki orkiszowej jasnej ew. pszennej T 650
- 350 g twardego masła
- 160 g ksylitolu ew. cukru trzcinowego
- 60 g owoców goji
- 100 g orzechów brazylijskich ew. nerkowca
- 2 łyżki mleka owsianego ew. krowiego
- szczypta soli
Potem jagody odcedziłam i pozostawiłam do wystudzenia.
Orzechy brazylijskie posiekałam ale nie za drobno.
Do misy robota wsypałam mąkę, sól, pokrojone na kawałki masło, ksylitol oraz mleko i wyrobiłam kruche ciasto.
Ciasto można oczywiście wyrobić ręcznie, należy to zrobić szybko aby jak najmniej ogrzać ciasto.
Na końcu dodałam owoce goji i orzechy, wymieszałam do połączenia składników.
Kulę ciasta podzieliłam na 4 części i z każdej części ciasta zrobiłam wałki,
zawinęłam każdy w folię spożywczą i włożyłam do zamrażarki na 15 - 30 minut.
Można włożyć do lodówki na 60 minut, im dłużej tym naprawdę lepiej.
Ja miałam mało czasu stąd ta zamrażarka, też jest ok.
Potem wyjmowałam z zamrażarki poszczególne wałeczki i rozwinęłam, pokroiłam na plasterki.
Plasterki ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekłam ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 170 C z termoobiegiem przez 15 minut.
Można także piec ciastka z opcją góra/dół w 200 C przez 15 - 20 minut.
Smacznego.
Inspiracja tutaj [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Stoisko w markecie w Hiszpanii |
2 komentarze
Pysznie wyglądają te ciasteczka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam sobotnio:)*
Nie tylko wyglądają ale i są pyszne, pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.