Polecam na poprawę humoru i jako pyszny obiad.
Botwinkowe kotlety.
Składniki:
Kotlety:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- biała część z nie dużego pora
- 1 czerstwa bułka
- garść posiekanej natki pietruszki
- 2 - 3 łyżki posiekanej bazylii cynamonowej
- 3 małe buraczki z botwiną
- gałązka ziela kocanki
- sól morska
- pieprz cytrynowy
- 1 jajo
- bułka tarta do panierowania
- olej rzepakowy do smażenia
- 1 łyżka sosu sojowego
- 200 ml jogurtu typu greckiego
- 100 g ricotty
- sól morska
- pieprz cytrynowy
- skórka otarta z 1 cytryny
- kilka listków mięty czekoladowej
Przygotowanie:
- Czerstwą bułkę namoczyłam w ciepłej wodzie aby zmiękła.
- Mięso przełożyłam do miski, dołożyłam odciśniętą bułkę, posiekanego drobno pora, posiekaną natkę, jajo, posiekaną botwinkę wraz z buraczkami, posiekaną bazylię, igiełki kocanki, sól oraz pieprz cytrynowy do smaku i sos sojowy, wyrobiłam masę rękoma na gładką pulpę.
- Ulepiłam z niej kotlety, panierowałam w bułce tartej i smażyłam na rozgrzanym oleju na złoty kolor ze wszystkich stron.
- Podałam kotlety z pęczkiem, zielonym młodym groszkiem i sosem jogurtowo - cytrynowym.
- Do miseczki przełożyłam jogurt, dodałam ricottę, sól, pieprz cytrynowy, włożyłam posiekaną miętę i startą skórkę z cytryny, wymieszałam.
- Sos smakuje lepiej jak jest schłodzony.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Aromatyczne mirabelki |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.