Mówię tu o naszych polskich morelach, natomiast przez resztę roku raczę się tymi z Hiszpanii czy Włoch, też są pyszne.
Przepis znalazłam u Kingi i bardzo mi podpasował.
Ciasto wygląda zjawiskowo i tak też smakuje.
Zapraszam do degustacji.
Jogurtowe ciasto z morelami.
Składniki: ( tortownica długa 10 x 21 )
Mus morelowy:
- 500 g świeżych moreli
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 100 g jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
- 150 g cukru trzcinowego
- 2 jaja
- 180 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 cytryny
- 50 g masła
- szczypta soli
- świeże gałązki tymianku
Na patelni rozgrzałam masło i smażyłam na nim połówki moreli przez 10 minut pod przykryciem.
Potem dodałam cukier i bez przykrycia już smażyłam morele jeszcze 5 minut.
Pozostawiłam do ostudzenia.
Jaja ubijałam z cukrem jakieś 8 minut aż stały się puszystą masą.
Teraz do masy jajecznej dodałam jogurt, rozpuszczone i wystudzone masło oraz sól, skórkę otartą z cytryny a na końcu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Dobrze wymieszałam.
Do keksówki - tortownicy na dno włożyłam papier do pieczenia i wyłożyłam na dnie połówki moreli.
Morele posypałam listkami tymianku.
Teraz wylałam ciasto, wyrównałam.
Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 C z opcją grzania góra/dół na 50 minut albo do suchego patyczka.
Po całkowitym wystudzeniu odpięłam obręcz formy i odwróciłam ciasto dołem do góry.
Na wierzchu ciasto posypałam listkami tymianku.
Smacznego.
Przepis Kinga [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Nieczynny już Dworzec PKP w Ciechocinku |
4 komentarze
Bardzo lubię wypieki z morelami. Chętnie bym się skusiła na kawałek lub dwa :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Okruszki nic straconego, piecz i wcinaj.
UsuńMmm, pyszności :) Uwielbiam takie ciasta właśnie :)
OdpowiedzUsuńDo wypróbowania koniecznie, pieczemy gin, pieczemy.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.