Jest to ciasto ucierane z agrestem i porzeczką białą.
Jest ono tak aromatyczne, wilgotne , powiedziałabym nawet że zakalcowate i takie pyszne, polecam.
Jogurtowe ciasto z agrestem i porzeczką białą.
Składniki: forma 30 x 12 cm
- 330 ml jogurtu naturalnego
- 2 szklanki mąki pszennej T 650
- 3 jaja
- 2/3 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 350 g zielonego dojrzałego agrestu
- 100 g owoców porzeczki białej
- cukier puder do posypania
- Jogurt wlałam do miski, dodałam jaja, olej i cukier, całość zmiksowałam.
- Partiami dodawałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując.
- Agrest umyłam i osuszyłam tak samo jak i porzeczki.
- Formę do pieczenia wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam do niej ciasto.
- Na wierzchu ułożyłam owoce agrestu i porzeczki.
- Piekłam ciasto około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół lub do suchego patyczka.
- Po całkowitym wystygnięciu posypałam cukrem pudrem.
"Podróże małe i duże"
Takie lubię naj naj |
4 komentarze
Wygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńJest bardzo aromatyczne i pyszne, polecam.
UsuńO mniam! Kocham takie ciasta! Wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńO dziękuję i polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.