Polecam gorąco na ciepłe dni bo schłodzony idealnie gasi pragnienie.
Jest to klasyczny deser z Norwegii.
Polecam gorąco wszystkim miłośnikom jabłek i nie tylko.
Jabłkowy deser z Norwegii.
Składniki: ( 4 pucharki )
- 4 jabłka
- 250 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka kremu balsamicznego jasnego
- 1 łyżka cukru pudru trzcinowego
- 1 łyżka cukru trzcinowego do jabłek
- 1 łyżka cukru cynamonowego do jabłek
- 1/2 łyżeczki cynamonu do jabłek
- 1/2 op. wafli dużych
Wafle podpiekłam w piekarniku nagrzanym do 150 C przez 10 minut, a potem je połamałam na małe kawałki.
Śmietankę ubiłam z cukrem i kremem balsamicznym na sztywną pianę. Teraz układałam masę w pucharkach czyli: jabłka, wafle, śmietana, jabłka, wafle, śmietana, wafle.
Wstawiłam do lodówki aby się deser schłodził ale można zajadać taki nieschłodzony i też jest pyszny.
Smacznego.
Przepis kuchni norweskiej.
"Podróże małe i duże"
Skrzynki pocztowe w Hiszpanii |
4 komentarze
pychotka :)
OdpowiedzUsuńJasne, zachęcam do spróbowania.
UsuńŚlinka mi cieknie.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam:)*
Tak miało być.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.