W Hiszpanii zakochałam się na zabój, więc pomidorowa po hiszpańsku to będzie znakomite danie dla mnie.
Jest pyszna , treściwa a do tego ugotowana na naszej polskiej gęsinie.
Zapraszam serdecznie, jedzcie na zdrowie.
Hiszpańska pomidorowa na polskiej gęsinie.
Składniki:
Bulion:
- 1 korpus z gęsi
- 1 filet z gęsi
- 2 marchewki
- 1 opalona cebula
- sól morska
- 1 pietruszka
- 1/2 bulwy selera
Dodatkowo:
Przepis własny kuchni hiszpańskiej.
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 czerwona papryka hiszpańska ramiro
- 4 łyżki pasty pomidorowej
- ok. 200 g chleba razowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- kilka nitek chili
- 1500 ml bulionu z gęsi
- marchewka z bulionu
- sól morska
Przygotowanie zupy:
- Mięso z gęsi umyłam i włożyłam do zimnej wody.
- Postawiłam garnek na gazie i powoli doprowadziłam do wrzenia.
- Gotowałam na małym ogniu 30 minut, potem dodałam obrane marchewki, pietruszkę oraz seler a także opaliłam nad gazem obraną cebulę i włożyłam do garnka.
- Gotowałam jeszcze godzinę.
- Na maśle klarowanym podsmażyłam posiekaną cebulę i czosnek.
- Dodałam drobno posiekaną paprykę czerwoną i chwilę smażyłam.
- Teraz na patelnię włożyłam pastę pomidorów, wymieszałam i dalej podsmażałam.
- Przełożyłam wszystko do garnka i zalałam bulionem z gęsi, dodałam posiekaną ugotowaną marchewkę oraz pokrojony w kostkę chleb razowy.
- Dodałam do garnka ostrą paprykę, nitki chili i gotowałam całość tak długo aż chleb się rozpadł a zupa zgęstniała.
- Doprawiłam do smaku solą.
- Dodatkowo można podać mięso gęsie z rosołu.
Przepis własny kuchni hiszpańskiej.
"Podróże małe i duże"
Wschód słońca - Granada - Hiszpania |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.