Mieszam w miskach najróżniejsze ulubione składniki a potem zajadam ze smakiem.
Najczęściej suche ale i z jogurtem czy mlekiem też są ok.
Tą granolę przygotowuję przez okrągły rok czy to lato czy zima, smakuje wybornie zawsze, polecam.
Granola jabłkowo - śliwkowa z cynamonem.
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 duże jabłko
- 2 łyżki miodu wrzosowego
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 jabłka do starcia
- 1/2 szklanki posiekanych suszonych jabłek
- 1/2 szklanki pestek słonecznika
- 3/4 szklanki pestek dyni
- 3/4 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 szklanki suszonych śliwek
Do rozgotowanych jabłek dodałam cukier, miód, przyprawy i chwilę podgrzewałam aż cukier się rozpuścił.
Do masy jabłkowej dodałam startą połowę jabłka wraz ze skórką.
Suszone śliwki posiekałam.
Wszystkie składniki sypkie czyli orzechy, pestki, płatki wymieszałam i połączyłam z masą jabłkową.
Na blaszce położyłam papier do pieczenia i wyłożyłam moją mokrą jeszcze granolę.
Suszyłam w piekarniku nagrzanym do 160 C przez 30 minut co jakiś czas mieszając aby równo wyschła.
Jeśli jeszcze jest mokra suszcie jeszcze 10 minut.
Granola ma być rumiana i sucha.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Amarantus - szarłat |
2 komentarze
domowa granola nie ma sobie równych!
OdpowiedzUsuńI ja też tak myślę.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.